niedziela, 20 września 2015

Ucierane ciasto kokosowe z jabłkami


Wspaniałe, wilgotne ciasto. Z nutką kokosu lecz nie jest to nachalny smak i smakowało nawet mojemu mężowi, który kokosowe smaki omija z daleka. Właśnie do tego ciasta zrobiłam mleko kokosowe, i pozostałe wiórki też użyłam do ciasta jak i do posypania na wierzchu. Ciasto z zasobów strony Moje Wypieki - polecam szczerze!


Składniki:

Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki soki z cytryny
Lukier kokosowy:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego
  • wiórki kokosowe do posypania na wierzchu

Przygotowanie:

Suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać wiórki kokosowe i wymieszać, odłożyć.

Jabłka umyć, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i obrać ze skórki. Ponacinać delikatnie od wypukłej strony. W miseczce wymieszać wodę z sokiem cytryny i dodać połówki jabłek, dokładnie je zamoczyć - nie będą ciemniały podczas pieczenia.

Masło wraz z cukrem i cukrem waniliowym umieścić w misie miksera i ubić na jasną, puszystą masę. Dodawać po kolei jajka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu dodawać składniki suche partiami na przemian z mlekiem kokosowym, miksować na wolnych obrotach już tylko do połączenia.

Ciasto przelać na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą/kaszą manną (u mnie średnica 25 cm, oryginalnie 23 cm). Na wierzch poukładać połówki jabłek nacięciami ku górze. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160oC i piec około 45 min do tzw. suchego patyczka.

Ciasto po upieczeniu wystudzić na kartce. W międzyczasie przygotować lukier - cukier puder rozetrzeć grzbietem łyżki z mleczkiem kokosowym - gdyby był za gęsty dolać odrobinę mleka, gdyby za rzadki - dosypać cukru.

Lukrem polać ciasto, posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. Nasze kokosowe smaki :D Zdecydowanie przepis wart wypróbowania bo już wyglądem zachwyca :D Ciekawe czy wyszłoby z inną mąką bezglutenową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam zielonego pojęcia jak by wyszło z innymi mąkami bo rzadko kiedy mąki zmieniam a nie znam zasad co do proporcji innych, ale jak Was znam to już wykombinujecie jakby to zmodyfikować.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena