środa, 23 września 2015

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kokosową kruszonką


Brzoskwinie w tym roku nam bardzo obrodziły, zrobiłam pyszne dżemy, brzoskwinie w syropie, były też różne desery i ciasta. Jak to na przykład, ucierany spód z dodatkiem kremówki jak w cieście z wiśniami a na wierzchu kokosowa kruszona podpatrzona na stronie Kwestia Smaku. Ciasto wilgotne, pyszne - rozpływające się w ustach. Do kruszonki wykorzystałam wytłoczyny wiórek z produkcji mleczka kokosowego i zmniejszyłam ilość cukru, bo jednak brzoskwinie nie są tak kwaśne jak wiśnie. Polecam szczerze!



Składniki:

Ciasto ucierane:
  • 2 jaja
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kokosowa kruszonka: 
  • 50 g masła 
  • 1/4 szklanki mąki 
  •  1/2 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych 

Masło roztopić i ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wyrobić na kruszonkę.

Dodatkowo:
  • brzoskwinie (6-7 sztuk)
  • wiórki kokosowe (2-3 łyżki)

Przygotowanie:

Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę.

Dużą blachę (u mnie 40x23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć na blachę ciasto, wyrównać szpatułką. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi, wyłożyć brzoskwinie pokrojone w połówki lub ćwiartki, obsypać równomiernie kruszonką.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około godziny, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

9 komentarze :

  1. to ciasto z kremówką jest pyszne! i kokosowa kruszonka zapowiada się pysznie! Daj kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że spód Ci posmakował :) tak jak widać przerabiam moje brzoskwinie z drzewa :)

      Usuń
    2. i bierz, bierz nawet więcej niż jeden kawałek! Smacznego :)

      Usuń
    3. u nas brzoskwinie z drzewa skończyły się na początku sierpnia, ale to może taki wcześniejszy gatunek:)

      Usuń
    4. my mamy późniejszą odmianę brzoskwiń i właśnie pod koniec/w połowie września pięknie dojrzewają i się rumienią

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. z pewnością godne polecenia :) takie zwyczajne, proste ale warte zrobienia

      Usuń
  3. Co ciekawe samych brzoskwiń za bardzo nie lubimy ale w ciastach już bardzo no i ta kruszonka :D Nie ma się do czego przyczepić :P

    OdpowiedzUsuń
  4. My mamy późniejszą odmianę, właśnie pod koniec września dojrzewają i pięknie się rumienią.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena