piątek, 18 września 2015

Waniliowe placuszki z twarożkiem i brzoskwiniami


Brzoskwinie w ogrodzie już powoli dojrzewają - pierwszą partię mąż zebrał, czerwienią się już kolejne. Więc na obiad nic innego jak tylko placuszki waniliowe z twarożkiem z pysznymi brzoskwiniami - oczywiście będą dobre każde inne owoce, w oryginalnym przepisie na stronie Moje Wypieki są z jabłkami. Polecam!




Składniki (około 25 szt):

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 180 g mąki pszennej
  • 200 g twarożku (jak na serniki)
  • 2 łyżki cukru (np. z wanilią)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • większa szczypta soli
  • 300-400 g brzoskwiń lub innych owoców (pokrojonych w większą kostkę lub startych)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W misce umieścić żółtka, mąkę, twarożek, sól i cukier - zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać owoce i ponownie delikatnie wymieszać.

Placuszki smażyć na gorącym tłuszczu (lub najlepiej na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu) na złoto z obu stron. Podawać ciepłe np. oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem świeżych owoców.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. Takie cieplutkie placki są genialne :D Chociaż na zimno też się zawsze z chęcią zje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie wiem jak smakują placki na zimno - obojętnie jakie zrobię znikają zanim skończę smażyć ostatnie porcje

      Usuń
  2. Ojeju ależ tu pyszności, aż u mnie zapachniało wanilią!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placuszki w każdej postaci są ulubioną potrawą mojej córci, przynajmniej raz w tygodniu

      Usuń
  3. takie placuszki na twarogowym cieście to klasyka z rodzinnego domu. Och, jak one smakowały! u nas zawsze były z jabłkami, a teraz gdy sama już umiem gotować, też eksperymentuję z różnymi owocami;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie ostatnio to stan zasobów z ogrodu decyduje o owocowych dodatkach. Czy z jabłkami czy z innymi owocami jak zawsze pyszne :) Ja natomiast z dzieciństwa pamiętam tylko albo nalesniki albo racuszki na bazie ciasta naleśnikowego tylko z mąką sypaną na oko "aby więcej" było, z jabłkami. Moja mama za to była i jest mistrzynią raczej dań wytrawnych :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena