piątek, 9 października 2015

Ciasto drożdżowe ze śliwkami


Takim ciastem zawsze rozpoczynamy sezon śliwkowy, nawet nie wiem jak to się stało, że przepis tyle czasu leżał i czekał. Przepis ten towarzyszy mi przez całe dzieciństwo, gdzie mama tylko zamieniała owoce. Ciasto identyczne jak w drożdżówkach z wiśniami, tylko do ciasta dodajemy jeszcze troszkę oleju aby ciasto było wilgotne. Tak mamę nauczyła babcia, później mama nauczyła mnie, więc i tak robię ja. Nic dodać, nic ująć :)


Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepszy domowy)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 jaja
  • 3,5 szklanki mąki
  • 2-3 łyżki oleju
Dodatkowo:
  • śliwki, przekrojone na pół i wypestkowane
Kruszonka:
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
Wszystkie składniki posiekać razem i wyrobić między palcami lub widelcem na kruszonkę.

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić masło, 3/4 szklanki mleka, cukier zwykły i waniliowy. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.

Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżką cukru i rozpuścić w tym drożdże.

Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru i mleka dodać 3 jajka, rozpuszczone drożdże, olej i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.

Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).

W międzyczasie dużą blachę (u mnie 40 cm x 27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą/kaszą manną.

Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować je zagniatając krótko. Ciasto wyłożyć na blachę, rozłożyć równomiernie (pomagałam sobie dłonią maczaną lekko w zimnej wodzie). Na ciasto wyłożyć połówki śliwek rozcięciem ku górze, posypać równomiernie kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175oC, piec około 40-50 min, do tzw suchego patyczka.


Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

5 komentarze :

  1. Jeszcze jak te śliwki się tak fajnie przypiecze to jest najlepszy placek ever :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto zawsze smakuje, najlepiej ze szklanką mleka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowe jest najlepsze, ze śliwkami to idealne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie to też wspomnienie dzieciństwa, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena