poniedziałek, 5 października 2015

Dwukolorowy jogurtowiec z musem dyniowo-brzoskwiniowym


W planach był tradycyjny sernik, lecz pogoda w pierwszych dniach października była tak piękna i ciepła, że powstał też sernik, ale na zimno. Dwukolorowy jogurtowiec to dyniowa wariacja na temat już sprawdzonego sernika z truskawkami. Goście byli zachwyceni, więc zachwycona byłam i ja. Polecam :)




Składniki:

Biszkopt kakaowy (średnica 24 cm):
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 55 g mąki pszennej tortowej
  • 15 g kakao (ciemne, deserowe)
Przygotować blachę - u mnie tortownica o średnicy 24 cm. Wyłożyć samo dno papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.

Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier w dwóch partiach, dokładnie miksując aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i zmiksować. Na końcu dodać delikatnie przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać szpatułką lub rózgą. 

Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać szpatułką i stuknąć delikatnie o blat w celu pozbycia się niepotrzebnych bąbelków powietrza. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC i piec około 25 min, do tzw suchego patyczka. Upieczony biszkopt wraz z blachą upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm, wystudzić w formie.

Masa jogurtowa biała:
  • 400 g jogurtu greckiego (1 duże opakowania)
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 100 g śmietany kremówki
Masa jogurtowa bardzo szybko tężeje więc robimy ją tuż przed składaniem ciasta w całość.

Żelatynę zalać zimną wodą (około 1/4 szklanki) i zostawić do napęcznienia. Jogurt wraz z cukrem umieścić w misie miksera i zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do żelatyny dodać 3-4 łyżki masy jogurtowej (zahartować), wymieszać i delikatnie dodać z powrotem do reszty masy jogurtowej, ciągle mieszając. Na końcu do masy jogurtowej dodać ubitą kremówkę i ponownie wymieszać.

Masa jogurtowa z musem dyniowo-brzoskwiniowym:
Masa jogurtowa bardzo szybko tężeje więc robimy ją tuż przed składaniem ciasta w całość.

Żelatynę zalać zimną wodą (około 1/4 szklanki) i zostawić do napęcznienia. Jogurt wraz musem dyniowo-brzoskwiniowym i cukrem umieścić w misie miksera i zmiksować. Spróbować i dosłodzić w razie potrzeby. Śmietanę kremówkę ubić. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do żelatyny dodać 3-4 łyżki masy jogurtowej z musem dyniowo-brzoskwiniowym (zahartować), wymieszać i delikatnie dodać z powrotem do reszty masy, ciągle mieszając. Na końcu dodać ubitą kremówkę i ponownie wymieszać.

Dodatkowo do dekoracji:

  • 200 g śmietany kremówki
  • kakao (wg uznania)

Przygotowanie:

Gdy już biszkopt jest upieczony i wystudzony, przygotować pierwszą masę jogurtową.

Na wystudzony biszkopt nałożyć masę jogurtową, wyrównać szpatułką i schować do lodówki. Masa stężeje bardzo szybko, zdążymy przygotować w tym czasie drugą masę. Przygotować masę jogurtową z musem dyniowo-brzoskwiniowym. Tortownicę z ciastem wyciągnąć z lodówki, nałożyć na wcześniejszą masę jogurtową warstwę z musem dyniowym, wyrównać szpatułką. Włożyć do lodówki.

Tuż przed podaniem ubić śmietanę kremówkę i ozdobić wierzch sernika wedle uznania, można posypać kakao.

Całość należy przechowywać w lodówce.

Smacznego!
Sposób na dynię 2015
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

12 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. aż dziwne, że dynia i na zimno :D ale pyszny :) i na jogurcie - można bezkarnie zjeść więcej :D

      Usuń
  2. Przepięknie wygląda w przekroju i jest bardzo kolorowy :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny ten Twój jogurtowiec! Wspaniały pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny ten Twój jogurtowiec! Wspaniały pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, wygląda fantastycznie! :)
    Świetne ciacho! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pierwszy rzut oka to jak tort lodowy wygląda :D Zachwycające połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję każdemu z osobna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetycznie się prezentuje :)
    Dziękuję za udział w akcji "Sposób na dynie 2015".
    Pozdrawiam
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chciałam jeszcze do akcji dodać mus dyniowo-brzoskwiniowy lecz data się nie zgadza :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena