piątek, 30 października 2015

Dyniowe racuchy drożdżowe z jabłkami


Pamiętacie drożdżowe racuchy? Teraz wersja dyniowa z jabłami. Zarówno oryginalna wersja przepisu jak i dyniowa pochodzi ze strony Moje Wypieki, obydwie godne polecenia.




Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki
  • 4 duże jabłka

Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
  • dżem do podania

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli i troszkę przemieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć tam drożdże i zasypać cukrem. Zalać drożdże z cukrem 0,5 szklanki letniego mleka, przykryć ściereczką i pozostawić na około 10 min, aż drożdże zaczną pracować.

W tym czasie przygotować jabłka- umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki.

Do ciasta dodać resztę mleka, ekstrakt lub wódkę i puree z dyni. Wymieszać porządnie (ja robię drewnianą łyżką), dodać jabłka, ponownie zamieszać i przykryć ponownie ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.

Po tym czasie rozgrzać patelnię i smażyć racuszki na oleju, na złoty kolor z każdej strony. Ciasto nabierać łyżką uprzednio maczaną w zimnej wodzie, aby ciasto ładnie ześlizgiwało się z łyżki. Moc palnika nie może być zbyt mocna, ponieważ racuszki z wierzchu będą zbyt rumiane a w środku jeszcze surowe. Mam płytę indukcyjną, smażyłam na poziomie 5 (z 9).

Usmażone racuszki odkładać na talerz wyłożonym papierowym ręcznikiem aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawać jeszcze ciepłe, obsypane cukrem pudrem, z dżemem lub czekoladą - jak kto lubi. Pozostałe racuszki można odświeżyć w mikrofali - znów będą ciepłe i pachnące.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

9 komentarze :

  1. genialny przpis :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za odwiedziny, do Ciebie też nie raz zajrzę :)

      Usuń
  2. mmm, aż poczułam ich smak. Ten charakterystyczny smak smażonych drożdżowych racuchów. Żadne inne tak nie smakują. Wersja z dynią musi być równie pyszna, jak klasyczna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przesmaczna wersja - może dlatego, że uwielbiamy wszelkie placuszki i racuszki :)

      Usuń
  3. A my właśnie jemy pastę z dyni i tak sobie myślimy, że takie placki pasowałyby wręcz idealnie do niej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasta z dyni? A macie na blogu?

      Usuń
    2. Tak w przepisach jest :) Nawet do tortów się świetnie nadaje :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena