piątek, 23 października 2015

Ryba smażona w cieście naleśnikowym


Jak piątek to i rybka :) Tym razem w cieście naleśnikowym, dzięki któremu rybka jest soczysta i bardzo smaczna. Przepis pochodzi ze strony Uwielbiam gotować, ja tylko przed maczaniem rybki w cieście nalesnikowym obtoczyłam filety w mące aby ciasto ładnie przylegało i nie odpadało podczas smażenia. Pyszna!





Składniki:

  • 500 g filetów rybnych (waga po odmrożeniu)

Ciasto naleśnikowe:
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
Dodatkowo:
  • olej do smażenia 
  • mąka
  • cząstki cytryny do skropienia usmażonej ryby 

Przygotowanie:

Filety rybne pokroić na mniejsze części, osuszyć papierowym ręcznikiem. W miseczce umieścić wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i dokładnie wymieszać aby nie było grudek (mikserem lub rózgą kuchenną). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, gdyby było za rzadkie - dodać odrobinkę mąki pszennej.

Na patelni rozgrzać olej, kawałki osuszonych filetów najpierw obtoczyć w mące a następnie maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu filety przekładać na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. No no, takiej jeszcze nie jadłem ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się, że ja też wcześniej nie :) Zawsze pieczona zdrowsza wersja ..

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. No wiecie dziewczyny, nic straconego :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena