niedziela, 18 października 2015

Kluski śląskie


Jak się okazało prawdziwe kluski śląskie zrobiłam pierwszy raz. Do tej pory były to kluski, ale nie śląskie. Robiłam je z ciasta jak na kopytka - czyli z mąką pszenną. A śląskie są z ziemniaczaną. Zrobiłam też dodatkowy "research" w sprawie dodatku jajka i tu też zdania są podzielonie. Jedni Ślązacy jajko dodają, drudzy nie. W zależności od tradycji w domu i być może rejonu. W związku z tym korzystając z przepisu Magdy Gessler, jajko dodałam. Jeśli chodzi o kluski śląskie to proporcje są takie, że na cztery porcje ziemniaków dajemy jedną porcję mąki ziemniaczanej. Ot i wszystko! I jak stwierdził mąż "mało było" ...





Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (odmiana mączyta)
  • 2 jajka
  • mąka ziemniaczana (250 g)
  • sól (do smaku)

Przygotowanie:

Ugotowane z dodatkiem soli ziemniaki i dobrze odparowane z wody, przepuścić przez praskę do ziemniaków póki jeszcze są ciepłe. Nie mielić maszynką do mielenia mięsa!

Ziemniaki umieścić w misce, dobrze ugnieść i wyrównać. Podzielić na 4 części, jedną część ziemniaków odłożyć i w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej (ma być 1/4 objętości ziemniaków). Podobnie robię tutaj w przepisie na knedle.

Do ziemniaków i mąki dodać jajka i wyrobić na gładką masę. Ja zawsze odpowiednio solę ziemniaki podczas gotowania więc już soli więcej nie dodaję. Jeśli ciasto będzie się kleiło dodać więcej mąki.

Z ciasta odrywać małe kawałki, formować w dłoni kulki, odkładać na tacę wysypaną mąką i w każdej kulce zrobić dziurkę (palcem, lub trzonkiem łyżki).

W szerokim garnku zagotować wodę z solą. Wkładać delikatnie kluski na wrzątek, od wypłynięcia na powierzchnię gotować około 2 minuty..

Kluski podałam z pieczarkami i czerwoną kapustą.  Pyszne są jako dodatek do dań mięsnych, sosów oraz podane tylko z boczkiem i cebulką.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

8 komentarze :

  1. Kluski śląskie jadłyśmy raz w żuciu i bardzo nam smakowały ale nie wiemy czy były oryginalne czy też zrobione po swojemu :P Daj parę na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi bardzo, lecz mój mąż nic nie zostawił, baa... jeszcze dodał, że "mało" ...

      Usuń
  2. Takich klusków śląskich zawsze jest mało, tylko by jedli i jedli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co się dziwić, jak pyszne są :)

      Usuń
  3. Tradycyjnie, bardzo fajnie. Chętnie zjadam takie potrawy, a szczególnie w momencie kiedy są klasyczne, bez dodatkowych urozmaiceń.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie również eksperymentuje, jednak zawsze z przyjemnością powracam do klasycznych, tradycyjnych smaków. Kluski w takim wydaniu dość często goszczą u mnie na stole:)

      Usuń
  4. Właśnie takie kluski śląskie z dziurką uwielbiam, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena