poniedziałek, 26 października 2015

Kopiec kreta


Ciasta tego pewnie nie trzeba zbytnio przedstawiać ani zachwalać. Jak nie wersję domową, to pewnie wersję gotowca każdy zna. Pyszne ciasto czekoladowe, banany i krem straciatella - czegóż chcieć więcej? Przepis na to ciasto zapożyczyłam z ulotki reklamowej sieci Kaufland, nieznacznie go modyfikując. Do kopca kreta można wykorzystać swój ulubiony przepis na ciasto czekoladowe - pamiętać tylko należy aby ciasto było z tych cięższych, ucieranych, babkowych, a nie biszkoptowych. Ten spód jest fantastyczny, z lekką nutką kawy i pewnie nie raz wykorzystam go do innych wypieków. Za ozdobę, malutkiego krecika dziękuję mojej córeczce Julii - uroczy, prawda? :)









Składniki:

Ciasto czekoladowe (26 cm):
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • 20 g ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 3 łyżki wrzątku (lub likier kawowy)
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, odłożyć. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Kawę rozpuszczalną wymieszać z wodą, pozostawić do ostudzenia.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Do utartego masła dodać jajka, jedno po drugim i zmiksować. Partiami dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, wymieszać do uzyskania gładkiej masy, na końcu dodać kawę lub likier kawowy i zmiksować.

Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wygładzić wierzch szpatułką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1750C, piec około 45-50 min do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto będzie gotowe, wystudzić na kratce.

Masa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 50 g cukru pudru (do smaku)
  • 100 g startej czekolady (np. mlecznej)
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić do napęcznienia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej aż do jej rozpuszczenia. Dodać do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany (zahartować), wymieszać i wlać cienką strużką do kremówki, ciągle miksując. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny, krótko zmiksować a na końcu wmieszać startą czekoladę. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.


Dodatkowo:

  • 3-4 banany

Przygotowanie:

Z ciasta odkroić górną część, przełożyć do miski. Łyżką wydrążyć jeszcze troszkę spodu, pozostawiając niewielki brzeg.





Banany obrać ze skórki, przekroić wzdłuż i ułożyć dość ciasno na spodzie ciasta. Skropić delikatnie sokiem cytryny aby banany nie ściemniały.





Odcięte ciasto rozkruszyć, np. w malakserze.





Na banany wyłożyć masę śmietanową tworząc kopiec. Wierzch i boki obłożyć okruszkami ciasta, lekko je dociskając do masy. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

15 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. młodziutki córeczko ;* dziękuję za pięknego krecika ;*

      Usuń
  2. Marzy nam się taki kopczyk bo nigdy go nie jadłyśmy i nawet chciałyśmy go zrobić w naszej wersji ale jakoś wyleciało nam to z głowy :P Krecik przeuroczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już się nie mogę doczekać waszej wersji :)

      Usuń
  3. Jadłam już i stwietdzam, że ciasto smaczne i ciekawe :) Już dawno chciałam zrobić sama i chyba niedługo faktycznie się za to zabiorę! Wyszło Ci świetne:)

    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie, przepyszne. Często też takie robię w tradycyjnej postaci - przekładaniec zwykły bez usypywania "kopca" ... ale wtedy to kopiec nie jest :) hehe

      Usuń
  4. Słyszałam o tym ciachu wiele dobrego, ale NIGDY nie robiłam w tej formie..jakieś tam muffinki bananowe z torebki ewentualnie. A wygląda moim zdaniem obłędnie.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fantastyczny efekt wizualny :) a do tego bardzo smaczny

      Usuń
  5. Julcia ma talent! Już wiem po kim;)
    Jak się razem zbierzecie w kuchni, to z pewnością coś ciekawego i niezwykłego powstanie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba jej przyznać iż robótki plastyczne bardzo lubi i pięknie jej jak na taki wiek wychodzi, ale to po tatusiu .. ja też owszem nieskromnie rzekę, że w miarę prace plastyczne mi wychodzą ale to pikuś w porównaniu do tego co tatuś potrafi :)

      Usuń
  6. Krecik jest cudny, a ciasto przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis wypróbowany i ciasto bardzo udane, przepyszne! Bardzo polecam :D
    A biszkopt z 'kopca' jest genialny, pewnie kiedyś przygotuję go do innego ciasta!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena