środa, 7 października 2015

Omlet z jarmużem, pomidorem i mozzarellą


To był ekspresowy obiad, przyrządzony w "międzyczasie". Niezwykle szybki a jakże sycący. Tak szybki, że nawet nie miałam czasu aby mozzarella stopiła się bardziej - dlatego następnym razem zetrę ją na tarce. Omlet usmażyłam bez tradycyjnego składania w pół, a pomysł został podejrzany na blogu Popołudnie w kuchni. Od siebie dołożyłam pomidory i zaznaczę, że wszystkie dodatki dopasowujemy do swojego smaku. Polecam :)


Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżka masła i łyżka oliwy
  • garść jarmużu
  • pomidor (lub kilka sztuk koktajlowych)
  • mozzarella
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozpuścić masło, dolać oliwę i wrzucić porwane na mniejsze części liście jarmużu. Przesmażyć kilka minut aż liście zmiękną.

W międzyczasie do miseczki wbić jajka, roztrzepać na jednolitą masę, przyprawić solą i pieprzem. Pokroić pomidora na mniejsze cząstki lub kostkę.

Gdy liście jarmużu zmiękną dołożyć pomidora i przesmażyć chwilkę. Łopatką równomiernie poprzesuwać jarmuż i pomidory, delikatnie wlać masę jajeczną, rozlewając ją na całą patelnię. Poruszając patelnią i przesuwając łopatką omlet przelewać na brzegi nieściętą jeszcze masę jajeczną.

Gdy jajka na wierzchu będą już ścięte dołożyć mozzarellę (startą lub w pokrojoną w plastry). Omlet można złożyć na pół i potrzymać jeszcze na patelni aż mozzarella się rozpuści.

Ja natomiast przykryłam pokrywką patelnię i odczekałam aż ser zacznie się roztapiać a jajka na wierzchu będą całkowicie ścięte.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. jarmuż zawładnął Twoją kuchnią;) a ja jeszcze go nie dorwałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat kupiłam w Kauflandzie w lodówce ze świeżymi warzywami i sałatami, już taki umyty i porwany.

      Usuń
  2. Jak mamy czas to bardzo chętnie robimy podobny omlet :) Można nakłaść czego tylko się chce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dokładnie :D co się chce, albo co się ma w lodówce :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena