poniedziałek, 19 października 2015

Owsianka z białą czekoladą i karmelizowaną gruszką


Mój apetyt na słodkie został w zupełności zaspokojony. Jako fan białej czekolady darzę ją miłością niezmierną więc wszystko co jest z jej dodatkiem od razu podbija moje kubki smakowe. Miałam ochotę na słodkie, miałam ochotę na owsiankę - więc w kompromisie powstała oto ta wersja owsianki z białą czekoladą i karmelizowaną gruszką. Wydawać by się mogło mdłe i zbyt słodkie, lecz gruszkę skarmelizowałam wyłącznie na pół łyżeczki cukru, wydobywając jej naturalną słodycz, choć i tak nie ukrywajmy, dietetyczne to za bardzo nie było. No cóż, sezon na rozgrzewające, gotowane owsianki uważam za rozpoczęty :)


Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • biała czekolada (ilość wg gustu, u mnie 6 kostek :D)
  • 1 gruszka
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

W garnuszku zagotować mleko, do gotującego się mleka wsypać płatki, zmniejszyć ogień i pogotować około 5 min. Po tym czasie palnik wyłączyć, płatki zostawić pod przykryciem na kolejne 5 minut aż się "rozkleją".

W międzyczasie gruszkę umyć. Przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Gruszki nie obierałam, lecz to już kwestia gustu i skórki. Można też gruszkę pokroić w plasterki lub kostkę.

W garnuszku umieścić masło i cukier, wstawić na palnik. Gdy masło i cukier się rozpuszczą zaczną nabierać karmelowego koloru - wtedy wrzucić gruszkę (jeśli połówki - rozcięciem na dół). Chwilę podsmażyć karmelizując gruszkę. Gruszka zacznie puszczać sok, który odparowując pięknie skarmelizuje się z masłem i cukrem.

Gdy gruszka będzie skarmelizowana do garnuszka z owsianką wrzucić białą czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści - trwa to chwilkę. Dokładnie wymieszać.

Do salaterki przełożyć owsiankę, wyłożyć na wierzch karmelizowaną gruszkę. Całość jeszcze skropiłam odrobiną skarmelizowanego soku z gruszki.

Smacznego!


Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

11 komentarze :

  1. Już żałuję, że jestem po śniadaniu! Owsianka prezentuje się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być zawsze na kolację lub nawet ta wersja na deser :D nic straconego! Dziękuję za odwiedziny

      Usuń
  2. Już żałuję, że jestem po śniadaniu! Owsianka prezentuje się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. i u mnie owsianka, ale bardziej banalna - z orzechami i rodzynkami... generalnie raz na kilka miesięcy mnie dopada ochota na białą czekoladę, ale jako dodatek do słodkiego śniadania czy deseru to już inna bajka;) no i gruszka - pysznie skarmelizowana i tak kusząca na tej owsiance:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żadna owsianka nie jest banalna. Teraz dopiero zaczęłam tak naprawdę kombinować ze smakami i formami, zaczynając od owsianki o smaku szarlotki z Twojego przepisu. I rzeczywiście karmelizowana gruszeczka to taka kropka nad "i". Ah, dogodziłam sobie tą białą czekoladą :)

      Usuń
  4. Musiała być obłędnie kremowa i pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była bardzo kremowa i pyszna bo uwielbiam białą czekoladę (więc też jej dałam aż 6 kostek) - limit słodkości chyba wyczerpałam :)

      Usuń
  5. I niech nam ktoś powie, że owsianka jest niedobra :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, niech ktoś spróbuje tak rzec!

      Usuń
  6. Uwielbiam białą czekoladę! Ktoś chyba czytał w moich myślach ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena