środa, 21 października 2015

Pałki z kurczaka w marynacie cytrynowej


Dobry, pospolity kurczak nie jest zły :) W szczególności dobrze zamarynowany i zarumieniony. Ta marynata powstała dzięki kombinacji marynaty do drobiu z przepisu z książeczki Pani domu poleca: grill, domowe specjały i mojej inwencji twórczej. Paluszki lizać :)



Składniki:

  • 1 kg mięsa z kurczaka (pałki, udka, skrzydełka lub w całości)
Marynata cytrynowa:
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (dałam cytrynowy)
  • 2 łyżeczki papryki (słodka lub ostra wg gustu)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) lub 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki tymianku (suszonego lub kilka gałązek świeżego)
  • połowa cytryny (cytryna sparzona i wyszorowana)

Przygotowanie:

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć i przełożyć do miski lub pojemnika z przykrywką (ja od razu wkładam do naczynia żaroodpornego z pokrywą, w którym piekę kurczaka).

Z cytryny zetrzeć skórkę i z połowy wycisnąć sok, wyciśniętej połówki cytryny nie wyrzucać. Do startej skórki oraz soku dodać resztę składników marynaty i wymieszać. Marynatą zalać mięso z kurczaka, dobrze wymieszać, na wierzch dołożyć wyciśniętą połowę cytryny, przykryć pokrywą i wstawić do lodówki, minimum na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego (jeśli marynowaliśmy w innym pojemniku), przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (zimne naczynie wprost z lodówki włożyłam do zimnego piekarnika i dopiero wtedy ustawiłam na grzanie, gdy piekarnik uzyskał odpowiednią temperaturę zaczęłam liczyć czas). Piec około 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby pałki ładnie się zrumieniły.

Sos z pieczenia zlać do sosjerki, przyda się do polania ziemniaczków, ryżu lub innych dodatków.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

9 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. przepis już masz więc replay w każdej chwili możesz zrobić hhehe :)

      Usuń
  2. smakowity, rumiany ten kurczak! Opinia Twoich domowników jest najlepszą zachętą na skorzystanie z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta przypieczona skórka wygląda tak kusząco :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wygląda i smakuje, jak nikt jej nie ściąga :D

      Usuń
  4. Mam piersi z kurczaka i kawalki krolika, dalam do marynaty cytrynowej (tylko ze ja dalam sok z 2 cytryn,otarta skorke i tez cytryny juz wycisniete na wierzch, poza tym inne przyprawy jak w przepisie). Wlasciwie szukalam przepisu na marynate cytrynowa bez miodu, do miesa mieszanego by je potem w garnku zeliwnym dusic, mysle ze bedzie ok, jutro dusze, dzis na noc do lodowki. Zastanawiam sie tylko czy aby nie przesadzilam z cytryna.... Byly to 2 MALE cytryny. Jutro sie okaze.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena