piątek, 16 października 2015

Pieczarki w śmietanie/sos pieczarkowo-śmietanowy


Będąc na targu nie mogłam odejść bez maluteńkich pieczarek, które tak bardzo kusiły. Uwielbiamy takie maleństwa w całości, w śmietanie, jako dodatek do obiadu. Identycznie robię sos pieczarkowo-śmietanowy, wtedy pieczarki tnę w plasterki lub ścieram na tarce o dużych oczkach. Śmietanka pozostaje niezmienna. Paluszki lizać :)


Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 mniejsze cebule 
  • odrobina oleju
  • 0,5 szklanki śmietany słodkiej (daję 30%)
  • sól
  • ewentualnie płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, zostatwić w całości lub pociąć na plasterki. Cebulkę obrać, pokroić w drobną kostkę, zezłocić na odrobinie oleju. Gdy cebulka będzie już gotowa, dodać pieczarki, przesmażyć chwilę aż troszkę zmiękną i puszczą sok. W razie potrzeby podlać odrobiną wody, przykryć pokrywą i poddusić około 20 min aż pieczarki zmiękną.

Na końcu do pieczarek wlać śmietankę słodką i poddusić bez pokrywy aż sos się wyraźnie zagęści a nadmiar płynów odparuje. Jeśli nie mamy tyle cierpliwości możemy śmietankę połączyć z mąką i wlać do pieczarek, podgotować aż sos straci surowy posmak mąki i się zagęści. Ja preferuję odparowywanie sosu bez dodatku mąki.

Na końcu całość doprawić solą. Nie używam do pieczarek w śmietanie pieprzu, ale to już kwestia gustu.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. Pyszności, uwielbiam pieczarki w każdej formie. Aż mi się zamarzyły teraz takie do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi się marzą grzybki ale grzybiarze z nas żadni, więc zadowoliłam się pieczarkami ogólnodostępnymi

      Usuń
  2. Pieczarki jemy tylko raz w roku, na Wigilię :P Lubimy ale nie jest to coś za czym byśmy szalały ale fajnie od czasu do czasu jednak sobie je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my uwielbiamy i jemy pod przeróżnymi postaciami

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena