sobota, 10 października 2015

Polędwiczki z dorsza na szpinakowym i ziemniaczanym puree


Wczorajszy obiad powstał pod wpływem chwili i stanu zamrażalnika. Ze względu na przepełniony zamrażalnik ostatnio wyciągam po kolei zapasy, a później dopiero zastanwiam się co z tego zrobić. Udało się wygrzebać rybkę - miałam akurat polędwiczki z dorsza, upiekłam je w naczyniu żaroodpornym tylko z solą, pieprzem cytrynowym, odrobiną soku z cytryny i tymiankiem. Ryba wyszła soczysta i bardzo delikatna. Podałam na szpinaku z dodatkiem serka kremowego oraz puree ziemniaczanym. Sprawdzi się też tutaj każda inna, delikatna ryba. Prosty obiad, a jakże pyszny! Polecam!



Składniki:

Polędwiczki z dorsza:
  • polędwiczki z dorsza (lub inna ryba) u mnie 500 g
  • sól 
  • pieprz cytrynowy
  • sok z połówki cytryny
  • łyżka masła
  • odrobina tymianku (świeży lub suszony)
Szpinak z kremowym serkiem:
Puree ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków 
  • 2-3 łyżki masła
  • 1/4 szklanki mleka (może być też kremówka)
  • sól

Przygotowanie:

Rybę osuszyć, oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem cytryny z obydwu stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać tymiankiem i obłożyć wiórkami masła, nakryć pokrywą. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 25-30 min aż rybka będzie upieczona, ale ciągle soczysta.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie odlać wodę, postawić garnek z powrotem na palniku i chwilkę je odparować potrząsając delikatnie garnkiem. Dodać masło i mleko. Ugnieść tłuczkiem do ziemniaków na gładkie puree. W razie potrzeby dołożyć jeszcze masła lub dolać mleka wedle swoich preferencji. Doprawić solą do smaku.

Mrożony szpinak umieścić w garnuszku podlewając odrobinką wody, podgrzewać na dużej mocy palnika ciągle mieszając aż szpinak się rozmrozi. Dodać masło, przeciśnięty ząbek czosnku i kopiastą łyżkę serka kremowego. Wymieszać na gładką masę, na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak powienien mieć wyrazisty smak.

Propozycja podania: na talerzu rozłożyć puree ziemniaczane, leko je rozsmarowując na połowie talerza. Na drugiej połowie rozłożyć szpinak. Na wierzchu ułożyć polędwicę z dorsza.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. Ryby to mogłabym jeść codziennie:) Szpinak jako pure też ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sumie takie puree, nie puree - po prostu nic innego jak puree z mrożonego szpinaku nie wyszło :)

      Usuń
  2. Szczególnie z tym szpinakowym pure musi super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bardzo byłam zadowolona. Mąż natomiast aby się najeść musi mieć ziemniaki czy jakiś inny zapychacz

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena