poniedziałek, 5 października 2015

Suszone zioła


Jak na razie z suszonych ziół przygotowałam sobie bazylię. Oczywiście nie jest to przepis, a opis jak takie zioła przygotowuję w zaciszu domowym. Świetna sprawa, a jaki wspaniały aromat :)


Składniki:

  • świeże zioła (na zdjęciach bazylia)

Przygotowanie:

Liście bazylii lub innych ziół delikatnie obrywam. Liści z domowej doniczki nie myję, natomiast te z ogrodu już owszem i mokre rozkładam na ściereczce. Przekładam na dużą blachę z wyposażenia piekarnika.

Zioła suszę zawsze bezpośrednio po użyciu piekarnika, kiedy jest jeszcze bardzo gorący. Tuż po wyłączeniu opcji grzania, gdzie np wyjęłam placek, wkładam blachę z ziołami i zostawiam aż zarówno piekarnik jak i blacha z ziołami wystygnie. Zawsze już są dobrze ususzone. Można też ususzyć w suszarce specjalnej do suszenia.

Ususzone zioła przekładam do malaksera i kilka razy włączam ostrza aż zioła będą pokruszone tak jak lubię - nie pył, ani też duże kawałki.

Zioła przekładam do słoiczków na przyprawy.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

7 komentarze :

  1. Takie zrobione samodzielnie jest dużo lepsze niż gotowe, suszone zioła bardzo przydatne w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak w domu przy tym ładnie pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szykowaniem w taki sposób ziół zajmuje się zawsze nasza mama :) Nieocenione przyprawy do dań :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena