sobota, 28 listopada 2015

Korzenne ciasto dyniowe z bakaliami


Widząc to ciasto na stronie Słodkie Atelier wiedziałam, że musi pojawić się i u mnie. Pyszne, niezwykle aromatyczne ciasto najeżone bakaliami z dodatkiem puree dyniowego, kusiło dodatkowo swoją prostotą wykonania - wystarczyło zmieszać składniki suche i mokre tylko do połączenia. Nawet miksera nie trzeba wyciągać. Przesmaczne, bardzo polecam :)



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 - 3 łyżeczki przyprawy korzennej (domowa najlepsza)
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (np. włoskich)
  • 100 g rodzynek (oryginalnie żurawina)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka purée z dyni
  • 2/3 szklanki oleju

Przygotowanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą/kaszą manną - u mnie keksówka 16 cm x 29 cm. 

Przygotować dwie miski. W jednej misce umieścić składniki suche: przesianą mąkę, sodę, cukier, sól i przyprawy. W drugiej misce umieścić składniki mokre: jajka, puree z dyni i olej - dobrze połączyć.

Składniki mokre połączyć z suchymi, wymieszać do połączenia np. rózgą kuchenną lub łopatką. Na końcu dodać bakalie, wymieszać.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać łopatką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec 60-70 min do tzw. suchego patyczka. Przestudzić najpierw w formie, później na kratce. Można polać czekoladą według upodobań.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

8 komentarze :

  1. Ten kolor w środku jest po prostu OBŁĘDNY!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne do popołudniowej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło bardzo apetyczne ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie!

    Zapraszam do konkursu na moim blogu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja lubię takie pełne bakalii ciasta... :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie mięsiste, pełne bakalii... kusi, żeby sięgnąć po kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję każdemu z osobna!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena