poniedziałek, 16 listopada 2015

Kurczak pieczony w marynacie jogurtowej


Marynatę jogurtową z tego przepisu robię już drugi raz i kolejny raz zachwyca nas smakiem. Tym razem upiekłam w niej nogi kurczaka, które wyszły niezwykle aromatyczne, soczyste i kruche zarazem. Podane z pysznymi ziemniaczanymi wachlarzami i najzwyklejszą sałatą z warzywami smakowały wybornie. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla, zmieniony nieznacznie przeze mnie.


Składniki:

  • 1 kg mięsa kurczaka (cały, pałki)
Marynata jogurtowa:
  • 200 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
  • sól 
  • pieprz 
  • 1,5 łyżeczki curry 
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć i przełożyć do miski lub pojemnika z przykrywką (ja od razu wkładam do naczynia żaroodpornego z pokrywą, w którym piekę kurczaka).

Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Marynatą zalać mięso z kurczaka, dobrze wymieszać, przykryć pokrywą i wstawić do lodówki, minimum na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego (jeśli marynowaliśmy w innym pojemniku), przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (zimne naczynie wprost z lodówki włożyłam do zimnego piekarnika i dopiero wtedy ustawiłam na grzanie, gdy piekarnik uzyskał odpowiednią temperaturę zaczęłam liczyć czas). Piec około 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby pałki ładnie się zrumieniły.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

8 komentarze :

  1. Nigdy nie jadłyśmy mięsa, które było w marynacie jogurtowej :P Musi być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt nadaje kruchości. Jogurt i wasze ulubione zioła i pyszna marynata wychodzi

      Usuń
  2. Czasami robię kurczaka w marynacie jogurtowej i faktycznie wychodzi świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i ja robię podobnie, smakuje pysznie - kruche i soczyste mięsko, doprawione. A w pieczonymi ziemniakami to już pyszny obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie i te oryginalne ziemniaczki !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena