niedziela, 8 listopada 2015

Krówka


"Mamusiu, zrobisz krówkę?" - takie pytanie usłyszałam od córci dawno temu. Najpierw zaopatrzyłam się w kajmak, później dwa tygodnie po prośbie wreszcie poprosiłam męża o zakup kremówki - dobrze, że kupił taką z dłuższą datą przydatności bo krówkę upiekłam po kolejnym pełnym prośby spojrzeniu. I oto ona, miodowe blaty przełożone masą śmietankową z kajmakiem na górze, obsypane orzechami. Jedną połowę wg życzenia domowników zostawiłam z samą warstwą kajmaku. Taka wyczekana smakuje cudownie :) Przepis ze skarbnicy wiedzy Moje Wypieki, zwiększam tylko zawsze ilość kremówki.


Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 150 g miodu
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki ciasta umieścić w misie miksera lub na stolnicy i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Przygotować dwie takie same formy (u mnie duża forma 37 cm x 25 cm), wyścielić je papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszą manną/bułką tartą. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy (można też wylepić). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec około 15 min. Piekłam dwie formy na raz. Ostudzić.

Blaty ciasta można upiec kilka dni wcześniej.

Krem:
  • 600 ml śmietany kremówki
  • kilka łyżek cukru pudru do smaku
  • 4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, zahartować - dodać kilka łyżek ubitej kremówki, wymieszać. Taką żelatynę wlewać powoli do pozostałej ubitej śmietany ciągle miksując.

Ponadto:
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (gotowana pod przykryciem 3 godziny) lub gotowa masa kajmakowa z puszki
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich lub płatków migdałów

Przygotowanie:

Na jeden wystudzony placek wyłożyć masę śmietanową, przykryć drugim plackiem. Rozsmarować na wierzchu masę kajmakową i obsypać posiekanymi orzechami lub płatkami migdałów. Przykryć, najlepiej folią - placek szybciej zmięknie. Schować do lodówki na minimum dobę - w tym czasie miodowe blaty zmiękną.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

8 komentarze :

  1. Oj ile byśmy dały żeby mieć właśnie taką krówkę teraz przed nami na stole :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sumie ja też, bo już dawno zjedzona :(

      Usuń
  2. Uwielbiam, pięknie wygląda i cudownie smakuje :)

    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. piękna krówka! mnie korci, żeby spróbować dodać trochę kajmaku do śmietanki, powinno być dobrze, no nie?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że dobrze - ale nie wiem czy "trochę" wystarczy :D

      Usuń
    2. trochę to śmietanki, trochę powyjadać łyżką...:)

      Usuń
    3. szczególnie powyjadać łyżką. U nas gdy nie ma czegoś słodkiego a ktoś ma ochotę na odrobinę słodyczy to popularne jest wyjadanie kajmaku z puszki wygrzebywany herbatnikiem :) To dopiero niebo w gębie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena