poniedziałek, 23 listopada 2015

Rogaliki drożdżowe (ciasto z dodatkiem kremówki)


Podczas gdy 11 listopada większość zajadała się rogalami Marcińskimi z białym makiem, u nas gościły puchate drożdżowe rogaliki z marmoladą. Aż trudno uwierzyć, ale ani córka ani mąż nadzienia z makiem nie lubią. Odkurzyłam stary zeszyt z maminymi przepisami i między kartkami znalazłam ten przepis na ciasto drożdżowe z dodatkiem kremówki. Rogaliki wyszły pulchniutkie, delikatne i świeże nawet kolejnego dnia - zostały tylko dlatego, że schowałam od razu po lukrowaniu dla córci na drugie śniadanie. Polecam :)



Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 100 g masła
  • 25 g drożdży świeżych
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki kremówki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka 
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo do nadziania:
  • marmolada twarda (lub inne nadzienie)
Lukier cytrynowy:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina wrzątku
Cukier puder rozetrzeć grzbietem łyżki z wodą i sokiem z cytryny do pożądanej konsystencji. Gdyby był za gęsty - rozrzedzić wodą, lub jeśli za rzadki - dosypać cukru pudru. 

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić masło, 1/4 szklanki mleka, cukier zwykły i waniliowy, kremówkę. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.

Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżeczką cukru i rozpuścić w tym drożdże.

Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru, kremówki i mleka dodać żółtka, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.

Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).

Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść kilka razy aby ciasto odgazować. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na okrąg - pociąć na 8 trójkątów niczym pizzę. Na każdy trójkąt (podstawę) nałożyć po łyżeczce marmolady twardej lub innego nadzienia i zwinąć na kształt rogalika. Rogaliki układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, przykryć ręczniczkiem lnianym i zostawić do napuszenia na 30 min.





Po tym czasie blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 20 minut do zrumienienia. Piekłam blachy na raz, z funkcją termoobiegu. Rogali, które mam zamiar polukrować nigdy nie smaruję przed pieczeniem jajkiem.

Rogale po upieczeniu wystudzić, polukrować lukrem lub posypać cukrem pudrem.


Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

12 komentarze :

  1. Pysznie nadziane i piękne.Kocham drożdżowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) My też uwielbiamy drożdżowe wypieki.

      Usuń
  2. jak patrzę na składniki, to już mam na nie ochotę! Rogaliki jak z najlepszej cukierni, i choć mak bardzo lubię, to chętnie porwałabym kilka tych z marmoladą;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama uwielbiam mak, ale właśnie tylko ja .. dlatego najczęściej u nas rogaliki z marmolada lub z cząstkami jabłek :)

      Usuń
  3. Jak ja uwielbiam wszelkie domowe rogaliki, mogłabym jeść i jeść! I duży pls za to, że świetnie sprawdzają się jako drugie śniadanie:)

    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sprawdzą się o ile .... zostaną :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Limit mój drogi wyczerpałeś :) ale cieszę się, że smakowało!

      Usuń
  5. U nas też na przekór wszystkim babcia zawsze robi kruche z powidłami :D My zjemy zawsze i wszędzie obojętnie z jakim nadzieniem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To macie kochaną babcię, mojej to ja już piekę - sama nie ma już siły

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena