piątek, 27 listopada 2015

Ryba pod pomidorowo-serową pierzynką


Prosty i wbrew pozorom szybki sposób na podanie pieczonej ryby, która pod warstwą pomidorów i sera zachowuje niezwykłą soczystość. Przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz i jak to prowadząca mawia: ".... mmmm, zróbcie sobie taką w domu." :)


Składniki:

  • 600 g  filetów rybnych
  • 1 puszka pomidorów lub pomidory świeże (400 g)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół (kmin, kolendra, bazylia, oregano)
  • ¼ łyżeczki - pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 g masła
  • 100 g sera żółtego
  • 2 kromki jasnego pieczywa
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy

Przygotowanie:

Filety osuszyć i oprószyć solą. Masło roztopić, wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować masłem, ułożyć filety rybne i rozsmarować na nich masę maślano-cytrynową. 

Cebulę i pomidory pokroić, wymieszać razem z ziołami, koncentratem pomidorowym i ułożyć równomiernie na filetach rybnych.

Ser żółty zetrzeć i wymieszać razem z pokruszonym pieczywem - rozłożyć równomiernie na warstwie pomidorów.

Naczynie lub blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać około 15-20 minut aż ryba będzie upieczona i da się łatwo rozdzielić widelcem.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

8 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo podobna do Twojego łososia pod pomidorkami. Tylko tutaj jeszcze pierzynka z sera i pieczywa :)

      Usuń
  2. Smakowite danie! Takiej rybki jeszcze nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze to coś innego :) ale i tak jak dla mnie ryba smażona tradycyjnie najlepsza pod słońcem ;)

      Usuń
  3. Muszę wypróbować tak zrobioną rybkę, chociaż rzadko zapiekam coś z serem z wiadomych względów. Jednak rybka pewnie jest bardzo dobra.
    Pozdrawiam effo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dobra, ale nie ma to jak tradycyjna smażona ... mmmmm ....

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena