czwartek, 12 listopada 2015

Świeże soki z sokowirówki: marchew-jabłko, marchew-jabłko-gruszka


Będąc ostatnio na targu kupiłam "marchew na sok". Zapewniano mnie, iż jest bardziej soczysta niż ta zwykła i tak rzeczywiście się okazało. Mąż dla swoich kobiet (czytaj: córci i żonki) wycisnął świeży sok według życzenia tej najmłodszej, w dwóch wariacjach smakowych: marchew-jabłko oraz marchew-jabłko-gruszka (szklaneczka ze słomką). Jedyną wadą takich soków jest tylko to, iż należy je robić zawsze na świeżo. Wprawdzie przechowywany w lodówce w szklanym naczyniu wytrzyma 24 h po przyrządzeniu, lecz warto pić od razu na świeżo. Ciężko jest też określić proporcje, bo ze względu na różne gatunki owoców czy warzyw, ich soczystość i słodkość, za każdym razem wyjdzie inny smak i gramatura. To też kwestia gustu i dobrania owoców. Ale zawsze będzie pyszny i z pewnością zdrowszy niż te z kartonika. Podzielcie się swoimi kompozycjami smakowymi :)



Składniki i przygotowanie:

Sok marchew-jabłko:
  • marchew (3 porcje, np. 600 g)
  • jabłko (2 porcje, np. 400 g)
  • ewentualnie troszkę soku z cytryny
Marchew umyć i obrać. Jabłko umyć - nie obieram, ani nie wykrawam gniazd nasiennych, tylko odcinam ogonek. Marchew wraz z jabłkiem wycisnąć przez sokowirówkę. Sok zlać do naczynia, wymieszać i dodać ewentualnie kilka kropel soku z cytryny dla smaku.


Sok marchew-jabłko-gruszka:
  • marchew (2 porcje, np. 400 g)
  • jabłko (1 porcja, np. 200 g)
  • gruszka (1 porcja, np. 200 g)
  • ewentualnie troszkę soku z cytryny
Marchew umyć i obrać. Jabłko i gruszkę umyć - nie obieram, ani nie wykrawam gniazd nasiennych, tylko odcinam ogonki. Marchew wraz z jabłkiem i gruszką wycisnąć przez sokowirówkę. Sok zlać do naczynia, wymieszać i dodać ewentualnie kilka kropel soku z cytryny dla smaku.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

5 komentarze :

  1. W gimnazjum miałyśmy fazę na świeże soki z marchewek i jabłek :D Co wieczór robiłyśmy i zimą wręcz się nimi zapijałyśmy :P Aż w końcu byłyśmy zbyt pomarańczowe, szczególnie na dłoniach i musiałyśmy trochę przystopować :P Potem taka sytuacja się powtórzyła w liceum jak codziennie dynię jadłyśmy xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas codziennie nie ma takich soków bo nikomu nie chce się nakładki z sokowirówką :D

      Usuń
    2. miało być "nie chce się myć"

      Usuń
  2. marzę o sokowirówce, a gdy patrzę na te soki, to moje marzenie jeszcze bardziej przybiera na sile. Tyle witamin, a i smak nieporównywalny

    OdpowiedzUsuń
  3. My mamy sokowirówkę jako nakładkę do robota kuchennego. Jeśli masz robota, może istnieje możliwość dokupu do Twojego modelu?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena