czwartek, 19 listopada 2015

Szynka peklowana, pieczona


Do kolekcji domowych wędlin dołącza szynka peklowana w solance takiej jak przy domowym baleronie, następnie oprószona przyprawami i upieczona w naczyniu żaroodpornym. Szynka wychodzi przepyszna, kruchutka i soczysta. A przede wszystkim domowa :)



Składniki:

Solanka peklowana na 1 kg szynki:
  • 1 litr wody
  • 4 łyżki soli peklowej (można dać zwykłą)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Wszystkie składniki solanki zagotować, solankę wystudzić. Zamiast soli peklowej można dać zwykłą sól, jednakże peklowa sól nadaje wędlinie różowy kolor i dodatkowo konserwuje mięso.

Dodatkowo:
  • papryka słodka
  • czubryca lub inne ulubione zioła lub przyprawy
  • mięso wieprzowe (szynka, łopatka)
  • 250 ml wody

Przygotowanie:

Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, osuszyć i umieścić w naczyniu. Najlepiej w garnku wyższym, a węższym tak aby mięso było dobrze ułożone.

Z wystudzonej solanki peklowej wyjąć czosnek i zimną peklą zalać mięso. Wstawić do lodówki na 5-6 dni.

Mięso w ciągu tych dni można raz dziennie obrócić i sprawdzać solankę - jeśli zmętnieje, należy zrobić nową. U mnie była klarowna przez cały czas.

Po czasie peklowania szynkę wyjąć z solanki i pozostawić do odcieknięcia - u mnie na sicie kilka godzin w lodówce. Szynkę oprószyć z każdej strony papryką słodką i przyprawami ulubionymi, można włożyć do siatki wędliniarskiej lub obwiązać nicią bawełnianą.

Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać wodą, nakryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 1 godzinę na każdy kilogram mięsa.

Najlepszą metodą na sprawdzenie mięsa jest wbicie termometru w najgrubszą część szynki, będzie gotowa gdy termometr wskaże 75oC.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. Kolejny świetny pomysł i przepis na domową wędlinę.Muszę w końcu wypróbować peklowanie w solance przez kilka dni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj bo szyneczka wychodzi przepyszna i pełna smaku :)

      Usuń
  2. Domową szynkę bardzo dobrze pamiętamy z dzieciństwa :D Teraz to głównie na Wielkanoc taką mamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja staram się unikać kupnych wędlin, więc domowe szynki staram się robić w miarę często - ale nie tak często jakbym chciała.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena