środa, 30 grudnia 2015

Pierś kurczaka w plastrach boczku


Zdjęcia przygotowywanych przez mnie potraw aż wołają o publikację. Troszkę nadrobię zaległości i zaproponuję szybki i smaczny pomysł na pospolitą pierś kurczaka. Doprawiony ulubionymi ziołami filet, owinięty plastrami boczku i zapieczony w piekarniku. Niezwykle soczysty, choć dość kaloryczny. Przepis ten to taka uboższa wersja roladek drobiowych ze szparagami, lecz wcale nie gorsza. I za każdym razem można przygotować inaczej wkładając do środka różne dodatki - np. suszone pomidory albo suszone owoce, jeśli ktoś lubi takie połączenia. Inwencja twórcza mile wskazana :)




Składniki:

  • piersi kurczaka - ilość dowolna
  • plastry boczku (najlepszy wędzony) - w zależności od wielkości 2 plastry/pierś
  • ulubione zioła (u nas: tymianek, bazylia)
  • sól i pieprz
  • ewentualnie różne dodatki do środka (np. suszone pomidory lub owoce)

Przygotowanie:

Piersi kurczaka opłukać, oczyścić i osuszyć. Każdą pierś naciąć wzdłuż nie rozcinając do końca i rozłożyć na desce. Oprószyć solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. W tym momencie można również poukładać różne dodatki.

Pierś ponownie złożyć, owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Na dno wlać odrobinkę wody lub bulionu, przykryć pokrywę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C. Piec około 30 min. Na końcu zdjąć pokrywę, ustawić funkcję piekarnika na górne grzanie lub grill i zapiec piersi aż boczek ładnie się przyrumieni.

Podać z ulubionymi surówkami, sałatami i dodatkami.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

1 komentarze :

  1. Właśnie nasza babcia niedawno takie coś zrobiła, co prawda my nie jadłyśmy ale nasz tata i jego brzuszek był zachwycony :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena