czwartek, 31 grudnia 2015

Prosty piernik przekładany


Od kilku lat mam w planach zrobienie piernika staropolskiego. Chyba muszę do niego dojrzeć niczym ten leżakujący piernik. W związku z tym wpis dodaję dziś, aby przypominał mi o kulinarnym postanowieniu na Nowy Rok. Tymczasem w zupełności starcza nam piernik przekładany z przepisu Doroty, który jest mięciutki, aromatyczny i co najważniejsze - błyskawiczny. Już możemy się nim delektować jak tylko zastygnie polewa oraz masa, którą przekładaliśmy piernik. Kolejnym moim hitem jest polewa, którą od dłuższego czasu używam - błyszcząca i smaczna, z przepisu Kotlet.tv aczkolwiek całość można oblać polewą z prawdziwą czekoladą.

Korzystając z okazji życzę wszystkim szczęśliwego Nowego Roku!


Składniki:

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 200 g płynnego miodu
  • 125 g masła
  • 3 jajka, białka i żółtka osobno
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
  • 1,5 łyżki kakao 
Składniki powinny być w pokojowej temperaturze. Sypkie składniki przesiać i odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy maślanej dodawać pojedynczo żółtka i dokładnie miksować po każdorazowym dodaniu. Dodać partiami miód ciągle ucierając. W partiach dodać przesiane składniki suche i zmiksować mikserem. Dodać kwaśną śmietanę i wymieszać szpatułką. 

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, ubite delikatnie dodać do ciasta piernikowego i wymieszać rózgą kuchenną lub szpatułką. 

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną formy (u mnie forma 35 cm x 12 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1650C, piec 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Piernik pozostawić do ostudzenia.

Do przełożenia:
  • 550 - 600 g powideł śliwkowych
  • 1 opakowanie galaretki (np. morelowa)
Powidła umieścić w garnuszku i podgrzać. Do ciepłych powideł dodać galaretkę (suchy proszek), wymieszać aż do rozpuszczenia galaretki i pozostawić do lekkiego stężenia. 

Błyszcząca polewa:
  • 125 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Masło, kakao i cukier umieścić w rondelku, zagotować i wyłączyć palnik. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać do połączenia. Gdy lekko przestygnie i się zagęści już jest gotowa do polania ciasta.

Dekoracja:
  • posypki Decorada marki Delecta 

Przygotowanie całości:

Ostudzone ciasto wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na trzy blaty. Spód piernika z powrotem umieścić w formie, wyłożyć połowę powideł śliwkowych, przykryć kolejnym blatem, wyłożyć resztę powideł i na końcu położyć ostatni blat. Piernik schować do lodówki aby masa stężała.

Gdy całość stężeje polać piernik polewą i udekorować dowolnymi posypkami.

Ja dziękuję firmie Delecta za wspaniałą niespodziankę, ponieważ przed Świętami otrzymałam cudowną paczuszkę z różnorodnymi posypkami z serii Decorada oraz innymi produktami marki Delecta.

Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie… 

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. Taki piernik to można jeść przez cały rok nie tylko od święta :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piernik latem nie bardzo nam smakuje, wtedy zajadamy się murzynkiem :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena