sobota, 16 stycznia 2016

Kuskus z żurawiną


Reaktywacja przepisu Pascala Brodnickiego na kaszę kuskus, która od jakiegoś czasu w oryginalnej wersji już jest na blogu. Tym razem z żurawiną oraz nowymi zdjęciami. Taką kaszę przygotowuje się naprawdę szybko, zaledwie w 10 min. Idealny dodatek do mięs przygotowywanych na słodko. Zamiast żurawiny można dać rodzynki, suszone morele (tej wersji jeszcze nie próbowałam). Przysmażając na początku kawałki kurczaka i dalej postępując wg przepisu otrzymamy samodzielne danie, które można zmodyfikować na sałatkę dodając np. sos jogurtowo-majonezowy.



Składniki:

  • 100 g kaszy kuskus (pół szklanki)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szczypta cynamonu
  • 20 g suszonej żurawiny (mała garść)
  • 250 ml gorącej wody
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w małą kosteczkę. Przygotować patelnię z pokrywą, rozgrzać na niej oliwę i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dodać rodzynki i szczyptę cynamonu. Gdy rodzynki troszkę napęcznieją wsypać kaszę kuskus, dodać wrzącą wodę, zagotować, zakryć patelnię pokrywą i wyłączyć palnik. Kaszę zostawić na 5 min pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć pokrywę, kaszę delikatnie przemieszać, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu. Podawać ciepłą.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. kuskus na wytrawnie z lekką nutą słodyczy- super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm chyba jednak całkowicie słodką wersję byśmy wolały, aczkolwiek może akurat zmieniłybyśmy zdanie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już same musiałybyście ocenić :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena