sobota, 16 stycznia 2016

Panierowane roladki schabowe z serem i żurawiną


Nie każdy lubi połączenie mięsa z owocami i pewnie nie każdy taką roladkę by zjadł. U mnie w domu mąż jak i córka nie byli zachwyceni, a ja miałam roladki do skonsumowania przez kolejne dwa dni. Także pisząc, że są przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, jest to potwierdzone doświadczeniem :) Zwinięte roladki można panierować w bułce i jajku, następnie obsmażyć i zapiec w piekarniku. Można tylko obtoczyć w mące i po prostu tak obsmażyć, a następnie podlać delikatnie wodą z moczenia żurawiny i poddusić, a następnie sos zagęścić. Każda z podanych wersji będzie świetna, pod warunkiem, że mięso i suszone owoce to Wasza bajka. Podałam z kuskusem z żurawiną a przepis jest z kolekcji przepisów Biedronki, w oryginalnej wersji z serem camembert.


Składniki:

  • około 300 g schabu (u mnie 3 kotlety)
  • 150 g sera (żółtego, mozzarelli lub camembert)
  • 50 g suszonej żurawiny
  • sól i pieprz
Do panierowania:
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • odrobina oleju do obsmażenia

Przygotowanie:

Suszoną żurawinę umieścić w miseczce, zalać wrzątkiem i pozostawić do napęcznienia na czas przygotowywania reszty.

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Ser żółty lub każdy dowolny zetrzeć na drobnej tarce lub pokroić w słupki (można też położyć plastry sera). Namoczoną żurawinę odcedzić (wodę zachować).

Na każdy kotlet położyć starty ser (lub plastry), posypać żurawiną i zwinąć ciasno w roladkę. Każdą roladkę obtoczyć w mące, następnie w jajku i w bułce tartej. Obsmażyć na oleju, dość krótko na złoty kolor, z każdej ze stron. Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać około 20 min. Na dno naczynia na początku można wlać 2-3 łyżki wody w której moczyła się żurawina, parując podczas pieczenia dodatkowo nawilży mięso.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. Kiedyś roladki z suszonymi śliwkami zrobiła nasza babcia i nam nawet smakowały choć nie było to najlepsze połączenie :P Jednak taki susz najlepiej smakuje na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei też mam dystans do mięs z owocami, zjem i chętnie przyrządzę. Te mi bardzo smakowały ale jakbym miała jakąś roladkę np z grzybami, to ta zeszłaby na drugi plan.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena