środa, 6 stycznia 2016

Torcik czekoladowy z kremem karmelowym


Moja córcia 4 stycznia skończyła 8 lat. I choć planowana impreza jest na weekend, tego dnia nie mogło zabraknąć świeczek, racy i malutkiego tortu, choćby tylko dla naszej kameralnej trójki. W związku z tym dla fanki wyjadania masy krówkowej łyżką wprost z puszki powstał pyszny torcik czekoladowy z blatami biszkoptu rzucanego, przekładany pyszną masą karmelową z przepisu znalezionego na stronie Magia w kuchni, przełamany smakiem dżemu z czarnej porzeczki. Torcik przybrać może formę pysznego tradycyjnego przekładańca przygotowanego w tradycyjnej blaszce, z biszkoptu przeciętego tylko na dwa blaty. Polecam bardzo!






Składniki:

Biszkopt kakaowy (średnica 21-23 cm):
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 kakao (ciemne, deserowe)
Przygotować blachę - u mnie tortownica o średnicy 21 cm. Wyłożyć samo dno papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.

Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier w partiach, dokładnie miksując aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i zmiksować. Na końcu dodać delikatnie przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać szpatułką lub rózgą. 

Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać szpatułką i stuknąć delikatnie o blat w celu pozbycia się niepotrzebnych bąbelków powietrza. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC i piec około 35-40 min, do tzw suchego patyczka. Upieczony biszkopt wraz z blachą upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm, wystudzić w formie.

Masa karmelowa:

  • 350 ml kremówki
  • 200 g masy krówkowej (np. gotowej lub z puszki mleka skondensowanego gotowanego)
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić i do ubitej, nie wyłączając miksera dodać partiami masę krówkową, zmiksować. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali - zahartować dodając do szklanki z żelatyną masę śmietanowo-karmelową (2-3 łyżki) i połączyć z resztą masy karmelowej, dobrze zmiksować.

Dodatkowo:
  • pół słoiczka dżemu (czarna porzeczka, owoce leśne)
  • kilka łyżek masy krówkowej (można pominąć)
  • kilka łyżek soku z czarnej porzeczki do naponczowania (lub 1/4 szklanki wody + łyżeczka cukru + sok z cytryny)

Przygotowanie:

Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy blaty. Spód położyć na paterze, naponczować delikatnie (np. pędzelkiem), posmarować dżemem, wyłożyć część masy karmelowej, przykryć drugim blatem biszkoptowym, naponczować, wyłożyć kolejną część masy karmelowej. Biszkopt, który będzie na samej górze od przeciętej strony posmarować masą krówkową (z puszki) i posmarowaną stroną nałożyć na wierzch tortu.

Brzegi tortu i wierzch posmarować masą karmelową. Za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylko można zrobić dekoracje (u mnie róże tylką Wilton 1M), lub rozsmarować resztę masy tradycyjnie i posypać np. uprażonymi płatkami migdałowymi.

Tort schłodzić przed podaniem.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

8 komentarze :

  1. Zawsze kiedy nasza mama robi tort przekłada go dżemem z czarnej porzeczki, bo najlepiej przełamuje słodycz :D Same pyszności !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jakie ekonomiczne - po jednym kawałku ma się dość słodkiego :)

      Usuń
  2. O tak, zgadzam się z komentarzem powyżej - przełamanie tortów kwaśnymi dżemami to zawsze dobry pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom ta masa nie jest nachalnie karmelowa i mdła. Z tym dżemem bardzo nam smakowało

      Usuń
  3. Czekolada i karmel - czy może być lepsze połączenie? :D Pozazdrościć tortu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten tort to taki na szybko. Wyzwanie przede mną na "tą właściwą imprezę" gdzie będzie sporo gości - motyw przewodni ŻABA

      Usuń
  4. bardzo uroczy torcik dla uroczej solenizantki:) ja również zaliczam się do fanów masy krówkowej, więc na jednym kawałku bym nie poprzestała.
    A dla Julci przekaż moje serdeczne życzenia - niech nigdy nie zabraknie jej dziecięcej radości, beztroski i optymizmu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przekazane :) Julcia dziękuje! wirtualny kawałek Ci przesyła

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena