niedziela, 21 lutego 2016

Kokosanki (na białkach)


Po wypieku drożdżowych serc zostało mi kilka białek. Zazwyczaj białka mrożę lub robię bezy, lecz tym razem upiekłyśmy z córcią kokosanki. Bardzo proste i szybkie, na samych białkach z dodatkiem odrobiny mąki. Wiórki już same w sobie zawierają tłuszcz, więc nie dodajemy tutaj już żadnego innego tłuszczu. Z masy fantastycznie robi się zgrabne kuleczki, które zachowują kształt. Z wierzchu są pięknie upieczone i chrupiące, w środku pozostają miękkie. Wykorzystałam przepis z książki "Kuchnia Polska na wszystkie okazje" Izabeli Jesiołowskiej i Hanny Szymanderskiej.







Składniki (około 20 szt):

  • 3 białka 
  • 75 g cukru (6 łyżek)
  • 225 g wiórków kokosowych
  • 40 g mąki (1/4 szklanki)

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier - łyżka po łyżce. Dodawać kolejną, po uprzednim rozpuszczeniu wcześniejszej. Dodać wiórki kokosowe i mąkę, połączyć starannie.

Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 15 min do złotego koloru.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

8 komentarze :

  1. Idealne i pyszne kuleczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie wyszły. Muszę o ich pamiętać, gdy następnym razem zostaną mi białka :)

    smacznyrezultat.blogspot.com- klik!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie kuleczki na ciepło smakują najlepiej :) Chociaż na drugi dzień (jeżeli jeszcze są! to też są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. otóż właśnie to, 20 szt takich maluszków to wcale nie tak dużo :)

      Usuń
  4. piłeczki kokosowe;) kiedyś wypróbuję i ten przepis;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisów na kokosanki u mnie nigdy nie ma za wiele. Tak szczerze mówiąc najsmaczniejsze są dla mnie takie ciężkie z masłem, tlusciutkie.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena