sobota, 27 lutego 2016

Labneh


Labneh to ser przygotowywany z gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego. Jest banalnie prosty w wykonaniu, wystarczy tylko na sicie wyłożonym gazą lub chustą serowarską odcedzić jogurt od serwatki. Czas odcedzania zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Serek labneh może być kremowej konsystencji, idealny do rozsmarowywania lub też bardziej zwartej, idealny do zrobienia aromatycznych kulek marynowanych w oliwie. Można dodawać do serka wszelakie przyprawy, zrobić serek na słodko, wytrawnie lub pozostawić neutralny. Na blogu są już przepisy z wykorzystaniem serka po 24h odcieku o bardzo kremowej konsystencji: z rzodkiewką i szczypiorkiemz ziołami i czekoladowy. Serek ze zdjęć jest po kilkudniowym odcieku, o zwartej ale wciąż kremowej konsystencji. Zróbcie sobie taki w domu :)








Składniki:

  • jogurt naturalny lub grecki, bez konserwantów, żelatyny i mleka w proszku (u mnie 3 opakowania jogurtu greckiego po 330 g)
  • sito
  • chusta serowarska lub gaza

Przygotowanie:

Sito umieścić na misce (będzie tu kapała serwatka), wyłożyć chustą serowarską (kupiłam za 3,99 zł, wielokrotnego użytku) lub gazą tak, aby rogi luźno zwisały. Na chustę/gazę wyłożyć jogurty naturalne lub greckie. Brzegi gazy/chusty zebrać razem i zawiązać, stworzy się taka sakiewka z jogurtem w środku. Można przykryć deseczką lub talerzykiem i na wierzch położyć coś do obciążenia. Całość odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki). W tym czasie odcedzi się serwatka, a kremowy serek zostanie na sitku z gazą.

Po 24 h uzyskamy serek bardzo gęsty i kremowy idealny do zrobienia różnych wariacji smakowych: czekoladowy, z ziołami, z rzodkiewką i szczypiorkiem, pomidorowy itd - idealny do smarowania pieczywa lub podania go skropionego oliwą i oprószonego ziołami, pieprzem i solą. Mój ulubiony to bez żadnych dodatków rozsmarowany na kromce chleba i polany miodem.

Aby otrzymać serek bardziej zwarty czas odcieku wynosi około 3-5 dni. Wspaniały jest na serniki lub do zrobienia pysznych kulek marynowanych w oliwie.

Czas odcieku i konsystencja w dużej mierze zależy od jakości użytego jogurtu. Ale zawsze gdyby wyszedł za gęsty - proces można odwrócić. Wystarczy z powrotem zmiksować serek z serwatką, lub jej częścią gdyby okazał się za zwarty lub jeśli wciąż za rzadki - zostawić dłużej na gazie.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

3 komentarze :

  1. witam. a mozesz zdradzic, jakiej firmy jogurtu uzywasz???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj, zawsze przed zakupem czytam etykietki i bez mleka w proszku są jogurty Bakomy (naturalny typ grecki, o niższej zawartości tłuszczu) ale już Bakoma naturalny gęsty ma w składzie mleko w proszku. Bez mleka też jest Zott grecki (ale już zwykły ma mleko w proszku) i Piątnica też nie ma w składzie mleka w proszku. Przymierzam się do domowych jogurtów naturalnych :) Powiem szczerze, że też zrobiłam kiedyś z braku odpowiedniego asortymentu z jogurtu Biedronkowego (typ grecki) i serek wyszedł świetny, a my nadal cali i zdrowi żyjemy dalej. Także nie dajmy się zwariować!

      Usuń
  2. My zawsze tą delikatną konsystencję uwielbiamy, która sprawia, że naprawdę można jeść go łyżeczką :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena