środa, 3 lutego 2016

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-pieczarkowym


Miało być tagiatelle, ale koniec końców na talerzu pojawił się makaron orecchiette bo taki akurat mieliśmy w zapasie. Makaron w towarzystwie kurczaka w pysznym sosie śmietanowo-pieczarkowym. Bardzo szybkie danie, w szczególności dedykowane dla osób z chronicznym brakiem czasu i poprzestawianym trybem dnia, gdzie do domu przychodzi się w porze kolacyjnej i chciałoby się zjeść coś ciepłego po całodziennej pracy, a do tego tylko ubrudzić jedną patelnię i garnek. Ta porcja sosu starczyła nam na całe opakowanie makaronu, a całe danie na dwa posiłki. Dla osób lubiących smak i aromat wina w potrawach polecam podobny sos u Julianny.


Składniki:

  • makaron np. tagiatelle
  • filet z piersi kurczaka (około 400-500 g)
  • 1 duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • 300 ml śmietanki 30 % 
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Nastawić garnek z osoloną wodą do ugotowania makaronu. W międzyczasie gdy będzie gotował się makaron, przygotować sos.

Filety z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i na chwilkę odstawić. Pieczarki pokroić w plasterki (ładnych, białych nie obieram).

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zezłocić na odrobinie oleju w szerokim rondlu lub na głębokiej patelni. Do podsmażonej cebulki dodać kurczaka i podsmażyć, następnie dodać pieczarki i podsmażać aż pieczarki puszczą sok i zmiękną. Wlać śmietankę, zmniejszyć płomień, nakryć pokrywką i poddusić wszystko około 15 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gdyby sos okazał niewystarczająco gęsty można go zagęścić wodą z mąką (1 łyżka mąki + 1/4 szklanki wody) a następnie podgotować jeszcze chwilkę aby stracił surowy posmak mąki.

Gotowy sos podawać z ulubionym makaronem, od razu na patelni wymieszać sos z makaronem lub podawać makaron polany sosem i posypany np. natką pietruszki, wg gustu.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

8 komentarze :

  1. Jest śmietana 30% jest impreza :D Nasza babcia szczególnie miłuje się w takich sosach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my taki sos śmietanowo-pieczarkowy uwielbiamy i nawet 30% nam nie straszna :D

      Usuń
  2. co tam, że śmietana 30:) jest pysznie! dla mnie taki kurczak w sosie z makaronem to nr 1, gdy nie mam czasu na gotowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, zawsze można użyć 18% ale to już nie to samo ... jak szaleć to na całego, te 12% w tą czy w tą ..

      Usuń
  3. Zjadłbym sobie taką porcyjkę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego Pani smaży pieczarki na oleju? Przecież to zbrodnia ;).
    Grzyby nie lubią oleju i najlepiej dogadują się z masłem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to smażę różnie pieczarki, jeśli tylko używam samych pieczarek to zazwyczaj smażę na maśle. Proszę tutaj zwrócić uwagę, że smażenie na jednej patelni rozpoczęłam od cebulki, następnie był kurczak i później pieczarki - masło po takim długim smażeniu mogłoby się w końcu przypalić. Zdecydowanie nie lubię spalonego masła, i też nie podsmażałam osobno pieczarek na innej patelni. Ale proszę zrobić na maśle, jak olej przeszkadza :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena