niedziela, 7 lutego 2016

Pizza z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i rukolą


Pizza bardzo często gości u nas w weekend. Domowa, pyszna i spełniająca preferencje każdego z domowników. Przygotowujemy jedną porcję ciasta, z której wychodzą nam trzy duże pizze lub 4 mniejsze, do tego sos i każdy dodatki komponuje sobie sam. Tym razem wybraliśmy ciasto cienkie i chrupiące, ale polecamy również ciasto z bazylią na pizzę puszystą, zioła oczywiście można pominąć. U mnie tym razem szynka szwarcwaldzka, mozzarella, pomidorki koktajlowe i rukola, która stała się kropką nad "i". Inspiracją była pizza na stronie Kwestia Smaku z szynką parmeńską i dodatkowo z oliwkami. Wybrałam to co chciałam, ciut zmieniłam sposób przygotowania i pyszna pizza była gotowa. Polecam bardzo!




Składniki na sos pomidorowy (na 3-4 spody):

  • puszka pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • dowolne zioła - u mnie suszona bazylia i oregano
  • przeciśnięty ząbek czosnku (można pominąć)
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować i pogotować krótko, aż sos bardziej zgęstnieje. Na końcu zblendować całość. 

Dodatki (na jeden spód):

  • kulka mozzarelli (starta)
  • kilka pomidorków koktajlowych (rozciętych na pół)
  • 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • garść rukoli

Ciasto na spód (na 3-4 spody):

  • 25 g świeżych drożdży + odrobina cukru do zaczynu
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do misy, dodać sól, szklankę letniej wody, oliwę z oliwek lub olej.
Zrobić rozczyn - w reszcie wody (0,5 szkl) rozpuścić drożdże z odrobiną cukru, pozostawić na chwilkę aż rozczyn ruszy, następnie dodać do reszty. 

Wyrobić gładkie ciasto starając się nie dosypywać mąki. Ja robię ciasto w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego około 15 minut. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski (ja zostawiam w misie robota kuchennego), przykryć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i zostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 1 - 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko zagnieść ręką, raz czy dwa, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, podzielić na tyle części ile chcemy pizzy (u mnie trzy cienkie spody), rozłożyć bezpośrednio na blaszkach.

Spody posmarować sosem. Na wierzch rozsypać równomiernie startą na tarce mozzarellę i wstawić do piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury piekarnika, u mnie 240oC w opcji grzania dół + termoobieg. Piec około 12 min do lekkiego zrumienienia brzegów. Po tym czasie pizzę na chwilę wyjąć z piekarnika, rozłożyć pomidorki koktajlowe oraz porwaną szynkę szwarcwaldzką. Pizzę umieścić z powrotem w piekarniku dosłownie na 2 min. Gotową pizzę wyjąć i posypać rukolą.

Smacznego! 
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

5 komentarze :

  1. A u nas pizza jest bardzo rzadko, szkoda bo teraz mamy na nią wielką ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie taka pizza jest genialna - składniki jakie lubię i nieprzeładowana. I mimo, że po obiedzie godzinę temu, nabrałam na nią ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie też ostatnio zauważyłam, że bardziej mi smakują te z mniejszą ilością składników aniżeli przeładowane smakami. Ta była doskonała, na cieniuteńkim spodzie, 30 cm zjadłam sama, dokładając tylko rukoli :)

      Usuń
  3. Zjadłbym ją, nawet teraz, na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena