poniedziałek, 15 lutego 2016

Ryba w cytrynowej panierce z glazurowanymi marchewkami


Na stronie Siła smaku znalazłam fantastyczną panierkę z dodatkiem skórki cytrynowej, która nadała rybie cudownego cytrynowego aromatu. Panierowana ryba piekła się w piekarniku, a dzięki panierce w środku była wspaniale soczysta. Również wykorzystałam filety z tilapii, lecz nada się każda biała rybka. W takiej panierce przygotować można również paluszki rybne. Rybę podałam jak autorka przepisu radziła, z masłem czosnkowo-pietruszkowym a do tego z glazurowaną marchewką z przepisów Biedronki. Smakowało bardzo :)



Składniki:

Ryba:
  • filety rybne (u mnie 3 filety z tilapii, około 500 g)
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • skórka starta z jednej cytryny (około łyżki)
  • 4 łyżki roztopionego masła (lub 2 łyżki masła + 2 łyżki oliwy)
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól + pieprz (dałam cytrynowy)
Glazurowana marchewka:
  • 6 marchewek (pięknie by się też prezentowały te malutkie "baby")
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy cytryny (lub pomarańczy)
  • 1 łyżka miodu lub cukru
Marchewki obrać, pokroić w ok. 4 cm kawałki, obgotować przez 2 min w osolonej wodzie. Przełożyć na patelnię z łyżką masła, dusić kilka minut, podlać sokiem z cytryny lub pomarańczy. Dodać miód, gotować aż sos zgęstnieje.

Przygotowanie:

Filety rybne posolić i oprószyć pieprzem z każdej strony. Bułkę tartą wymieszać ze skórką cytrynową i roztopionym masłem lub oliwą. Jajko rozkłócić widelcem z odrobiną soli. Uszykować blachę z wyposażenia piekarnika i wyścielić ją papierem do pieczenia lub przygotować naczynie do zapiekania i wysmarować oliwą.

Filety rybne obtaczać najpierw w mące, później w jajku a następnie w bułce tartej. Kłaść na uszykowaną blachę lub do naczynia. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 200oC i zapiekać 20 min aż panierka będzie ładnie przyrumieniona.

Rybę podałam z masłem pietruszkowo-czosnkowym, glazurowanymi marchewkami i puree ziemniaczanym.


Smacznego! 
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

10 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Niby nic takiego, ot troszkę skórki dodane do bułki tartej, ale aromat takiej pieczonej ryby jest fenomenalny.

      Usuń
  2. I ta świecąca marchewka tak pięknie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, naprawdę taka glazurowana jest pyszna :)

      Usuń
  3. Panierka z cytrynowym posmakiem musi smakować fenomenalnie. I jeszcze ryba pieczona, a nie smażona za co duży plus :)

    smacznyrezultat.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dość, że zdrowiej to jeszcze wygodniej - smażyć nie trzeba, samo się piecze :)

      Usuń
  4. panierka kusi, ale marcheweczki jeszcze bardziej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I panierka i marcheweczki pyszna sprawa. Z podobnymi marchewkami kiedyś robiłam roladki z piersi kurczaka. Te w soku glazurowane są naprawdę pysznym i szybkim dodatkiem, szczególnie gdy pozostają jeszcze jędrne, chrupkie i nierozgotowane.

      Usuń
    2. pamiętam tamte przy kurczaku:)
      Ja najczęściej wrzucam do piekarnika, bo się wydaje, że tak jest najłatwiej. Ale jak czytam Twój przepis, to też wcale nie jest skomplikowane to-to.

      Usuń
    3. chwila moment i gotowe, mając je na patelni możesz je pięknie zglazurować z każdej strony

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena