wtorek, 9 lutego 2016

Zupa pieczarkowa z makaronem


Z makaronem, kluseczkami, ziemniaczkami, zupa krem, na rosole, na bulionie lub na wodzie - jaka jest Wasza pieczarkowa? U nas w domu każda zupa jest na bazie rosołu, choć może powinnam napisać bulionie warzywno-drobiowym, ponieważ prawdziwy rosół to wyższa sztuka. Ze śmietanką i makaronem gotowanym od razu w zupie, który dodatkowo ją zagęszcza. Smak pieczarek wydobyty dzięki podsmażeniu ich na maśle i najważniejsze - bez dodatku żadnej gotowej saszetki zupy w proszku. Wykorzystałam resztę bulionu oraz gotowane warzywa z niedzielnego obiadu, a z gotowanego mięsa będą jeszcze pierogi. Nie lubię marnować jedzenia i uwielbiam kuchnię "resztkową". Ta porcja zupy jest naprawdę solidna, spokojnie wystarczy na dwa dni dla trzyosobowej rodziny. Polecam serdecznie, pomimo znacznej ilości śmietanki :)

P.S. Dacie wiarę, że ostatnim razem pieczarkową przygotowywałam bodajże trzy lata temu?






Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 500 g pieczarek
  • 2 litry bulionu (lub wody)
  • ugotowane warzywa z rosołu (2 marchewki, 1/4 selera, 1 pietruszka)*
  • 300 ml słodkiej śmietanki (12%, 18% lub nawet 30%)
  • 200 g makaronu (u mnie świderki)
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Cebulę drobno pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić, w razie potrzeby obrać (tych ładnych, białych nie obieram) i pokroić w plasterki (starać się nie myć ich w wodzie, żeby nie nasiąknęły). Warzywa z rosołu również pokroić w kosteczkę.

W dużym garnku z grubym dnem rozpuścić masło i zezłocić cebulkę. Do cebulki dodać pokrojone pieczarki i w miarę na mocnym ogniu je podsmażyć. Gdy zmiękną do garnka wlać bulion, przykryć pokrywą i pogotować około 5 minut. Po tym czasie dodać śmietankę (tą mniej % najpierw zahartować - do śmietanki dodać troszkę zupy, wymieszać i taką wlać do garnka) oraz pokrojone warzywa, zagotować. Dodać makaron i gotować 10 min, następnie palnik wyłączyć i zupę pod przykryciem zostawić. Smaki się przegryzą i makaron "dojdzie". W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Najlepiej smakuje kilka godzin po przyrządzeniu. Przed podaniem warto posypać natką pietruszki.

* zupkę oczywiście możemy przygotować na bazie świeżych warzyw, czy to z bulionem czy z wodą. Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy w drobną kostkę. Najpierw podsmażamy cebulkę na złoto, później do garnka z cebulką dodajemy warzywa i je podsmażamy, następnie dodajemy pieczarki i dalej postępujemy jak w przepisie.

* gdy zupę gotujemy na wodzie zamiast na bulionie, dodajemy 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

7 komentarze :

  1. A my nawet nie pamiętamy kiedy ostatni raz jadłyśmy zupę pieczarkową! :D Trzeba by się się do babci uśmiechnąć, bo zawsze pyszną robiła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wy to macie dobrze z tą babcią. Ja z kolei nie pamiętam babcinych obiadów, bo odkąd pamiętam to do babci obowiązkowo szło się w niedzielę (tradycja nadal trwa) na kawę i ciasta, które teraz my do babci zanosimy.

      Usuń
    2. My to mamy dobrze z obiema babciami :D Obie świetnie gotują tylko jedna tak bardziej tłusto :P

      Usuń
  2. aż chce się powiedzieć: "jak u mamy":) Mój mąż nie lubi zabielanych zup, a dla mnie z kolei pieczarkowa ze śmietaną to najprawdziwsza pieczarkowa;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama zawsze robiła pieczarkową wprawdzie bez śmietany ale z dodatkiem takiej zupy z saszetki. Mój mąż i ja też nie jemy zabielanych zup, ani pomidorowej ani ogorkowej - wyjątkiem jest właśnie ta pieczarkowa.

      Usuń
  3. Uwielbiam pieczarkową i to właśnie z makaronem. Z ziemniakami nie smakuje już tak samo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczarkowa z makaronem jest najlepsza, od dzieciństwa ja uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena