czwartek, 17 marca 2016

Brukselka z bułką tartą i masełkiem


Brukselka - dla jednych znienawidzone warzywo dla innych same dobro. My mężem z pewnością zaliczamy się do tych drugich. Kiedyś też nie lubiłam brukselki - kojarzyła mi się niestety z rozgotowaną kulką podawaną w zupie warzywnej. Dopiero gdy zaczęłam prowadzić własną kuchnię nauczyłam się przygotowywać brukselkę tak aby była wciąż jędrna i smaczna. Cały czas korzystamy z dostępnej brukselki i pomimo, iż zajadamy się nią całą zimą dopiero teraz doczekała się pierwszego wpisu. Zwykłego, z brukselką podaną w najprostszej postaci - ugotowaną, z bułką tartą i masełkiem.




Składniki:

  • brukselka (ilość dowolna - u mnie 0,5 kg)
  • sól + łyżeczka cukru do gotowania
Do podania:
  • bułka tarta + sól
  • masło

Przygotowanie:

Brukselkę obrać z wierzchnich liści, ściąć głąby i każdy głąb nakroić na krzyż. Brukselkę opłukać. W garnku zagotować wodę wraz z solą (1 łyżeczka) i cukrem. Na wrzątek wrzucić brukselkę, gdy zawrze zmniejszyć moc palnika i pogotować około 10 min aż brukselka będzie miękka, ale nie rozgotowana. Należy spróbować jedną i dostosować czas gotowania do swoich preferencji. Ugotowaną brukselkę odcedzić.

Na suchą patelnię wsypać bułkę tartą (2-3 łyżki, wg gustu), oprószyć solą i podrumienić. My lubimy mocno podrumienioną. Dodać masło, rozpuścić.

Bułką tartą można polać brukselkę na półmisku, lub na patelnię z bułką dołożyć odcedzoną brukselkę, wymieszać chwilę jeszcze podgrzewając i przełożyć na półmisek.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. moje dzieciństwo obeszło się bez szpinaku i brukselki, może dlatego teraz bardzo je lubię. Brukselka z bułką - klasyka, nie ma możliwości, by nie smakowała;)

    OdpowiedzUsuń
  2. My często jadłyśmy brukselkę zwyczajnie gotowaną na parze i zajadaną z serkiem wiejskim :P Ale ostatnio kupiłyśmy mrożoną i trafiła nam się mega gorzka porcja :/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena