sobota, 12 marca 2016

Drożdżowe grzebienie z pieczarkami i serem


Przerobiona wersja pasztecików z pieczarkami, to samo ciasto ale farsz z dodatkiem sera żółtego, uformowane na kształt dużego grzebienia. Lubimy gdy w takich wypiekach farsz jest wszędzie, więc rozsmarowałam farsz na całości ciasta, zwijałam i następnie nacinałam. Jeśli wolicie bardziej estetyczne - nałóżcie farsz tylko na środek ciasta tak aby naciąć w ząbki samo ciasto. W ogóle można nie bawić się w formowanie grzebieni, a tylko zrobić w formie małych pasztecików lub bułeczek - nie jest ważna forma, tylko pyszny farsz. Z tych proporcji zrobiłam osiem ogromnych grzebieni, wielkości połowy talerza obiadowego. Zniknęły w mgnieniu oka, więc wybaczcie zdjęcia zrobione na szybko. Polecam :)



Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 2 szklanki mąki
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki stopionego masła (45g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 200 g sera żółtego startego na tarce
  • pieprz, sól
  • olej
Dodatkowo:
  • jajko

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h.

Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Do cebuli dodać pieczarki i całość poddusić około 10-15 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać starty ser, dobrze wymieszać.

Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować.

Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na stolnicy (nawet nie muszę nigdy tego ciasta podsypywać mąką) na prostokąt.



Rozsmarować 1/4 farszu  zostawiając wolne brzegi.



Zawinąć brzegi na środek (złożyć na tzw. trzy jak list) wzdłuż dłuższej części.




Przeciąć na pół.




Ostrym nożem naciąć jeden brzeg w ząbki.




Każdy grzebień ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, troszkę rozchylając nacięcia.



Blaszkę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Przed pieczeniem grzebienie posmarować rozkłóconym jajkiem.

Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 35 minut do zrumienienia. Studzić na kratce.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

3 komentarze :

  1. O matko za taki grzebień to można dać się pokroić :D Jak to musi bosko pachnieć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo, oj bardzo - tak bardzo, że znika raz dwa.

      Usuń
  2. Nie robiłam takich grzebyczków, a wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena