sobota, 5 marca 2016

Klops z jajkiem, zapiekany z boczkiem


Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. W ubiegłym roku przygotowałam klops z jajkiem, który dzięki pomysłowi Danusi  zapiekałam z plastrami wędzonego boczku. Boczek nadał niezwykły aromat i smak. Masę mięsną zrobiłam z podwójnej porcji i zrobiłam dwa klopsy w malutkich keksówkach- jeden z jajkiem, a drugi z serem. Pyszne na ciepło, jak i na zimno z różnymi sosami. Masę z mięsa mielonego zrobiłam tak jak na zwykłe kotlety mielone, jak zawsze mama robiła. U nas w domu nie moczyło się bułki w mleku. Mama dodawała suchą bułkę tartę i odrobinę ciepłej wody. Tak mnie nauczyła i tak robię do dziś :) A klops serdecznie polecam!


Składniki (keksówka 20 cm x 11 cm):

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 2 małe jajka lub jedno duże do mięsa
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • sól (1 łyżeczka), pieprz (1/2 łyżeczki), majeranek (1,5 łyżki) - do smaku
  • 4 jajka (do ugotowania na twardo) 
  • plastry wędzonego boczku

Przygotowanie:

Jajka umieścić w garnuszku, zalać zimną wodą, dodać 1 łyżeczkę soli i od momentu zagotowania gotować 7 minut. Ugotowane jajka zalać zimną wodą i obrać.

Cebulę obrać i zezłocić na odrobinie oleju. Mięso mielone, jajka, przyprawy i bułkę tartą umieścić w misie, wyrobić masę mięsną - robię mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, na końcu wlać wodę i ponownie wyrobić.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć połowę masy mięsnej, ułożyć jajka, wyłożyć resztę masy mięsnej i dobrze docisnąć aby pozbyć się nadmiaru powietrza z klopsa. Foremką stuknąć kilka razy o blat, aby uwolnić ostatnie pęcherzyki powietrzna. Na masę mięsną ułożyć plastry wędzonego boczku i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C, piec około 60-80 min, aż klops zacznie odstawać od ścianek foremki. W razie gdyby podczas pieczenia boczek zbytnio się rumienił - przykryć folią aluminiową. Klops wystudzić, wyjąć z formy.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

2 komentarze :

  1. Zawsze jak widzimy takie dania to mamy ochotę w pierwszym momencie wydłubać i zjeść jajo :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hhehehe, już sobie wyobrażam jak dłubiecie przy Wielkanocnym stole :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena