sobota, 19 marca 2016

Rewolucyjne ciasto kruche


Ostatnio trafiłam w sieci na fantastyczny artykuł Marty Gessler odnośnie przepisu na rewolucyjne ciasto kruche. Rewolucja polega na tym iż nie dodajemy do ciasta zimnego masła, nie chłodzimy ale mąkę zalewamy gorącym masłem, ciepłym ciastem wylepiamy formę i od razu pieczemy. A ciasto wychodzi przepyszne, maślane i po ostudzeniu pięknie się kroi pozostając przy tym nieziemsko kruche. U Pani Marty widnieje wersja na słodko, jednak na wytrawnie wystarczy tylko cukier zastąpić mąką - ciasto wytrawne wykorzystałam w quiche z brukselką. Nie potrzeba też tego robić w piekarniku - wystarczy garnuszek postawić na palniku i podgrzewać, aż masło nabierze pięknego złotego koloru. Także cytując autorkę "to nie tylko rewolucja, ale także rewelacja".



Składniki:

Rewolucyjne wytrawne ciasto kruche:
  • 90 g masła pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 150 g mąki + 1 łyżka
  • 1/2 łyżeczki soli
Rewolucyjne ciasto kruche na słodko:
  • 90 g masła pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 150 g mąki 
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W żaroodpornej misce umieścić masło, olej, wodę, sól i cukier jeśli robimy słodką wersję.  Do rozgrzanego do temperatury 2000C piekarnika wstawić miskę na 15 min do czasu aż masło się rozpuści i zacznie brązowieć na brzegach. Zamiast w piekarniku można wszystko umieścić w garnuszku i postawić na palniku, podgrzewać aż całość osiągnie piękny, złoty kolor.

Wyjąć misę z piekarnika lub ściągnąć garnuszek z palnika i od razu dodać mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką aż składniki się połączą i powstanie kula ciasta. Gorące ciasto przełożyć do formy na tartę, najlepiej ceramicznej lub szklanej i rozgniatając łyżką rozłożyć na całej formie, wraz z brzegiem. Naczynia nie trzeba smarować masłem przed wyłożeniem ciasta. Nakłuć widelcem. Piec w 2000C przez 15 min, do zezłocenia. Wyjąć i odstawić do ostudzenia.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

10 komentarze :

  1. A to byśmy musiały ten przepis mamie przekazać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przekażcie, ciekawe czy spróbuje

      Usuń
  2. Trzeba by wypróbować taką rewolucję :D Zachęciło mnie zwłaszcza określenie 'nieziemsko kruche' - musi być świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie plusem jest to, że nie muszę czekać aż ciasto się schłodzi

      Usuń
  3. Nigdy nie próbowałam w tej formie robić ciasta kruchego. Jednak jak mówisz udaje się lepiej to czemu nie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kruche bardzo, dobrze się kroi po całkowitym wystudzeniu. Oczywiście ja już jadłam na ciepło i bałam się, że spód będzie się kruszył ale nic z tych rzeczy. Zimne pozostaje nadal kruche i ładnie się kroi.

      Usuń
  4. ciekawy pomysł. Aczkolwiek nie nowy dla mnie, moja ciocia robiła takie kiedyś;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest dla osób takich jak ja, z chronicznym brakiem czasu. Gdy ma się ochotę na tartę, ale na myśl o czasie schładzania ciasta włos się na głowie jeży.

      Usuń
  5. Ciekaw jestem tego ciasta. Muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj, do odważnych świat należy!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena