piątek, 11 marca 2016

Serek jogurtowy z rzodkiewką i szczypiorkiem


Niby nic takiego, ot zwykły serek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Ale już dawno się przekonałam, że najprostsze rozwiązania czasami są najpyszniejsze i takich przepisów też nie powinno zabraknąć. Ten serek jest zrobiony na bazie serka labneh, czyli z odcedzonego jogurtu greckiego. Jednak zwykła kostka twarogu też będzie idealna - wystarczy rozmieszać z odrobiną śmietanki, dodać rzodkiewkę, szczypior, doprawić solą i pieprzem - gotowe! Jeszcze tylko pajda domowego chleba i będę w niebie :)



Składniki (wersja podstawowa):

  • 1 kg dobrego jogurtu naturalnego lub greckiego, bez konserwantów (u mnie 3 opakowania po 330 g)
  • sito
  • gaza/chusta serowarska
Dodatkowo:
  • pęczek rzodkiewki
  • szczypiorek zielony
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Sito umieścić na misce (będzie tu kapała serwatka), wyłożyć czystą gazą/chustą serowarską tak, aby rogi luźno zwisały. Na gazę/chustę wyłożyć jogurty naturalne. Brzegi gazy zebrać razem i zawiązać, stworzy się taka sakiewka z jogurtem w środku. Całość odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na około 24h. W tym czasie odcedzi się serwatka, a kremowy serek zostanie na sitku z gazą. Odcedzać tak długo aż serek będzie miał kremową konsystencję. Jeśli będzie za rzadki, zostawić go jeszcze w chłodnym miejscu.

Po tym czasie serek zebrać z gazy, umieścić w miseczce. Rzodkiewki i szczypior umyć, pokroić drobno i dodać do serka, doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i gotowe. Serek przechowywać w lodówce.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. i żadne sklepowe nie dorównają smakiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ogóle istnieje możliwość aby w takim sklepowym serku rzodkiewka była nadal chrupiąca?

      Usuń
  2. Oj pamiętam jak coś podobnego tylko z mleka bodajże robiła moja babcia na wsi. Rewelacja!!! Po dodaniu szczypioru oraz rzodkiewki to przypomina nasz poznański gzik. Często coś takiego serwujemy z ziemniakami. Kolejna rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem z wlkp, 100 km od Poznania i znam gzik - z twarogu, do ziemniaków ... niebo w gębie :)

      Usuń
  3. Taki serek obojętnie jak dużo byśmy go zrobiły zawsze zjemy do wymuskania miseczki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. otóż to - powiem szczerze, że wczoraj usiadłam z kromką chleba, którą nabierałam serek wprost z miski. Nie bawiłam się w żadne kanapki

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena