niedziela, 6 marca 2016

Szarlotka pod bezą


Taką szarlotkę miałam okazję jeść oraz przygotować po raz pierwszy, a szkoda, ponieważ jest bardzo pyszna. Kruche ciasto bez proszku do pieczenia (!) z dodatkiem skórki cytryny, karmelizowane jabłka i zwieńczenie słodziutką bezą, na której pojawiły się piękne, bursztynowe kropelki rosy. Przepis ze zbiorów Jesiołowskiej i Szymanderskiej, książki, która ostatnio leży u mnie na blacie cały czas. Pominęłam tylko cynamon do jabłek - do bezy wolałam czysty smak jabłek. Polecam bardzo!







Składniki:

Ciasto kruche:
  • 350 g mąki
  • 3 żółtka (białka do bezy)
  • 220 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • skórka starta z cytryny (można pominąć)
  • szczypta soli
Jabłka:
  • 1 kg jabłek (już po obraniu)
  • 3 łyżki cukru
  • sok z cytryny

Beza:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką z cytryny. Dodać zimne masło pokrojone na małe kawałeczki i posiekać, dodać żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Robię w mikserze - siekam nożem w food procesorze. Uformować ciasto w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ja najpierw wykładam blaszkę ciastem, a następnie chłodzę. Blachę (u mnie 28 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą/kaszą manną. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2200C, piec około 15 min aż ciasto się podpiecze na złoto. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.

Jabłka umyć, wykroić gniazda nasienne, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Na suchą patelnię wsypać cukier, postawić na palnik i skarmelizować cukier - uważać aby nie przypalić. Do karmelu szybko dodać jabłka i sok z cytryny, wymieszać i poddusić około 5 min.

W międzyczasie zrobić bezę - białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier w trzech turach i zmiksować.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na jabłka bezę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1700C i piec około 20-25 min (z funkcją termoobiegu).

Po upieczeniu ciasto zostawiłam w uchylonym piekarniku do ostudzenia.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. U nas Angelika może nie jest ogromną fanką bezy ale z jabłkami musi smakować pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. szarlotka ze złotą rosą;)
    Często jesienią piekę szarlotkę z bezą, na wierzch jeszcze dorzucam orzechy włoskie. Bardzo lubimy.
    Ta Twoja wygląda na delikatniejszą, taką lekką. I masz rację - chyba tu lepiej bez cynamonu;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście biorąc pod uwagę, iż to ciasto kruche było - wyszła bardzo lekka, przepyszna.

      Usuń
  3. wygląda pysznie i bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie tylko wygląda ale też smakuje :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena