piątek, 15 kwietnia 2016

Chleb owsiany z ziarnami (drożdżowy)


Oglądając kiedyś program Ewy Wachowicz w pamięć zapadł mi przepis na chleb owsiany z ziarnami, na drożdżach. W programie chleb od razu po wymieszaniu zaczynu z mąką był pieczony, ja z kolei pozostawiłam go do wyrośnięcia przed pieczeniem. Chlebek jest nieskomplikowany, można nawet zrobić bez użycia miksera i bardzo smaczny, również kolejnego dnia. Podane proporcje są na dwa bochenki i myślałam, że jeden sobie zamrożę - no cóż, jeszcze letni jeden bochenek został prawie cały skonsumowany na kolację. Ale nie ma się co dziwić, pyszny wyszedł.






Składniki (dwa bochenki):

Zaczyn:
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 1 litr ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 1 kg mąki
  • garść siemienia lnianego (dałam miarkę o pojemności 100 ml)
  • garść ziaren słonecznika (dałam miarkę o pojemności 100 ml)
  • 2 łyżki mleka do posmarowania bochenków
  • ziarna do posypania bochenków (u mnie słonecznik)

Przygotowanie:

Do dużej miski (u mnie misa miksera) wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, dodać płatki owsiane, sól i ciepłą wodę. Wymieszać i zostawić na 20 min.

Po tym czasie do zaczynu dodać mąkę oraz ziarna, dobrze wymieszać - ciasto jest luźne, wystarczy nawet drewnianą łyżką. Zostawić na około 30 min przykryte ściereczką.

Ciasto przełożyć do dwóch form (u mnie keksówki 36 cm x 11 cm) wysmarowanych uprzednio masłem i wysypanych otrębami. Pozostawić na kolejne 30-40 min do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC, chleby posmarować mlekiem, posypać ziarnami i wstawić do piekarnika. Piec 60 min. Po upieczeniu wyjąć z form do ostudzenia i odparowania, studzę zawsze na kratce.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

7 komentarze :

  1. Dużo, dużo ziaren i jesteśmy w 100% zadowolone :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można sypnąć od serca, rodzaj i w ilości jaką lubimy :)

      Usuń
  2. Taki domowy chlebek,jeszcze ciepły,po prostu z masłem-bajka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muzę go spróbować, bo wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny ten chlebek, ze zdjęć wnioskuję, że bardzo puszysty. A ponieważ uwielbiam piec chleby i chętnie wypróbowuję nowe przepisy, to i ten sobie zapiszę;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena