sobota, 16 kwietnia 2016

Kopytka


Szczerze mówiąc przepis na kopytka od dawna widnieje na blogu, ponieważ z tego samego ciasta robię knedle na słodko. Zawsze robię na oko, ponieważ najlepszą metodą na dodatek mąki jest odjęcie 1/4 porcji ziemniaków i w to miejsce wsypanie mąki pszennej. Najczęściej kopytka jemy polane sosem pieczeniowym z porcją mięsa, lub jako samodzielne danie z przysmażoną cebulką lub skwarkami. A córcia jak je? Posypane cukrem :) Pyszne są też odsmażane, jednak u nas nigdy nie zostają. Zawsze zostają zjedzone na świeżo. Do przygotowania kopytek świetnie nadają się również ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia, to świetny sposób na zagospodarowanie pozostałości z obiadu. Serdecznie polecam :)

P.S. młode ziemniaki nie nadają się na kopytka ani na żadne inne kluski. Muszą to być dobre, mączne ziemniaki.








Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • mąka pszenna 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 jaja
Do podania:
  • ulubiony sos (np. pieczeniowy,grzybowy)
  • przysmażona cebulka
  • skwarki

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, odparować i póki są jeszcze gorące przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Pozostawić do ostygnięcia, mogą być letnie ale nie gorące.

Metodą mamy mojego męża: przeciśnięte ziemniaki ugnieść delikatnie na dnie misy (u mnie misa miksera) lub na stolnicy. Masę podzielić na 4 części, jedną część przełożyć na bok i w to miejsce dodać mąkę pszenną - tyle ile miejsca zajmowały ziemniaki. Dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki, gdyby ciasto nadal było klejące.

Stolnicę, deskę lub blat obsypać mąką. Ciasto podzielić na części. Z ciasta formować wałeczki, lekko je spłaszczać i ciąć na małe kawałki. Można również zrobić każde inne kluseczki czy kształty.

Kopytka wrzucać na osolony wrzątek, od momentu wypłynięcia gotować około 3 minuty. Łyżką cedzakową wyłowić na półmisek i podawać według upodobań.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

8 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. my również, ze wszystkimi dodatkami

      Usuń
  2. My zawsze uwielbiałyśmy kopytka na sucho :P Jedynie posypane koperkiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na sucho to u nas nie przejdą, chociażby cebulka złota :)

      Usuń
  3. bardzo lubię takie kopytka z przysmażoną cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kopytka i przygotowuje je na różne sposoby, zawsze smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam kopytka z pysznym sosem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. my z kolei wolimy odsmażane. Nawet jak są dopiero ugotowane, to i tak lądują na patelni - muszą być przyrumienione, takie smakują najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena