sobota, 23 kwietnia 2016

Rigatoni z pomidorami i pieczarkami


Dania z makaronem cenię sobie za szybkość przygotowania, a przede wszystkim za smak. Ostatnio będąc na zakupach zaopatrzyłam się w różne kształty makaronów. Jednym z nich jest rigatoni, makaron o karbowanej powierzchni, większej średnicy niż penne i cięty na prosto. Korzystając z książeczki Nowa Kuchnia Włoska: Makarony z 2007 przygotowałam sos z pomidorami i pieczarkami. Nie wiem na ile to danie jest włoskie, bo nie dane mi było posmakować nigdy prawdziwej włoskiej kuchni ale wiem jedno, pyszne jest!



Składniki:

  • 500 g makaronu (u mnie rigatoni, może być każdy inny kształt)
  • oliwa z oliwek
  • 125 boczku wędzonego (pokrojonego w kosteczkę)
  • 2 ząbki czosnku (lekko rozgniecione)
  • 400 g pieczarek (pokrojonych w plasterki)
  • puszka pomidorów wraz z sokiem (400 g)
  • 1 papryczka chili (bez pestek, pokrojona drobno - pominęłam)
  • sól i czarny pieprz
  • 90 ml kremówki (36%)
  • 100 g parmezanu lub sera pecorino (startego - dałam polski, twardy ser)

Przygotowanie:

W dużym garnku wstawić wodę z solą na makaron (zacząć robić już sos), na wrzątek wrzucić makaron i gotować wg przepisu na opakowaniu lub do ulubionej miękkości makaronu. U mnie zawsze bardziej miękki niż al dente. Makaron odcedzić.

Rozgrzać dużą patelnię, dodać odrobinkę oliwy (jeśli boczek jest tłusty, pominąć), usmażyć boczek aż stanie się złoty i chrupiący. Dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać pieczarki, puszkę pomidorów i chili (jeśli używacie). Wszystko smażyć około 15 min, aż grzyby będą miękkie, pomidory się rozpadną, a sos troszkę odparuje. Wlać śmietanę kremówkę, pogotować 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelnię z sosem dodać odcedzony makaron i 2/3 startego sera. Dokładnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze, posypać resztą startego sera. Można posypać również pokrojonymi drobno listkami świeżej bazylii.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

5 komentarze :

  1. Taki aromatyczny makaron to można prosto z garnka wyjadać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, uwielbiam takie dania makaronowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. My też uwielbiamy wszelakie dania makaronowe.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena