czwartek, 21 kwietnia 2016

Śmietankowo-cytrynowe ciasto z jabłkami


Cytrynowa wariacja na temat mojego ulubionego ciasta z dodatkiem kremówki. Z lekkim cytrynowym aromatem i posmakiem, za sprawą startej skórki z cytryny i wyciśniętego soku. Ciasto polałam lukrem cytrynowym, ale można posypać tylko cukrem pudrem. Proste, szybkie, niezawodne!




Składniki:

Ciasto ucierane:
  • 2 jaja
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 jabłek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny (lub 1 małej)
Lukier cytrynowy:
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • cukier puder (około 1 szklanki)
Sok umieścić w miseczce, dodać stopniowo cukier puder rozcierając całość grzbietem łyżki aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać i pokroić na cząstki (u mnie ósemki).

Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok (cytrynę najpierw wyszorować i sparzyć wrzątkiem), krótko zmiksować.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą (u mnie blacha 37 cm x 25 cm, dlatego ciasto jest niższe). Wyłożyć na blachę ciasto, wyrównać szpatułką. Na wierzch wyłożyć równomiernie jabłka, lekko wciskając je w ciasto.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około godziny, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. O mniam podobne takie ciasto nasza babcia robi!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie smaki no i lukier cytrynowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ciasto jest niezawodne! z dowolnymi owocami smakuje wybornie, a w dodatku takie szybkie do zrobienia... choć znika szybciej, niż się piecze;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena