czwartek, 26 maja 2016

Drobiowe kotleciki z mozzarellą i suszonymi pomidorami


Drobiowe kotleciki przyrządzone na sposób Julianny bardzo nam zasmakowały, więc ostatnio powstała siostrzana ich wersja z mozzarellą, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Też było pysznie, a jak szybko!





Składniki:

  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • kulka mozzarelli (125 g)
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pomidorów suszonych (miałam 70 g)
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona lub świeża (pokrojona drobno)
  • łyżka gotowej przyprawy, mieszanki: suszone pomidory, bazylia, czosnek - można pominąć
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Filet z piersi kurczaka drobno posiekać, cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę, suszone pomidory drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć czosnek. Gdy się zezłoci dodać cebulę i również zezłocić. Wszystkie składniki na kotleciki umieścić w misce i dobrze wymieszać. Formować (dłonie maczałam w zimnej wodzie) małe, okrągłe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Następnie zmniejszyć moc palnika, przykryć patelnię pokrywą i poddusić około 15 min. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

10 komentarze :

  1. miód na serce;) bardzo się cieszę, że dalej kombinujesz ze smakami i że przepis się sprawdza w tych kombinacjach;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo spodobał mi się pomysł dodatku majonezu i kaszki mannej do masy mięsnej. Bardziej mi smakuje niż placuszki, które mam również u siebie z dodatkiem mąki. Także Julianno jeszcze nie jeden raz u mnie zagości przepis na bazie Twojego - jeszcze szpinak za mną chodzi!

      Usuń
    2. ooo, szpinak też może być ciekawy, jeszcze pieczarki, papryka, szparagi może...
      Kaszę mannę do mielonych zawsze dodaje moja babcia, wychodzą takie pulchne:)

      Usuń
    3. do mielonych wieprzowych dodaję bułkę tartą lub rozklejone płatki owsiane w zdrowszej wersji, a za to kaszkę manną do pulpecików gotowanych.

      Usuń
  2. Grunt to się nie ograniczać i kombinować ze smakami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grunt to mieć dobrą podstawę do kombinacji a przepis Julianny to świetna baza!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Sosenko droga - zakasaj rękawy, 15 minut i po sprawie, no może 30 bo jeszcze trzeba usmażyć :)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za odwiedziny, smakuje lepiej niż wygląda :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena