sobota, 7 maja 2016

Jogurtowe ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką


Wyborne, bardzo delikatne i rozpływające się w ustach ciasto jogurtowe z przepisu Julianny. U mnie wersja z rabarbarem i truskawkami, owoce zamiast wmieszać do ciasta jak Julianna, rozłożyłam tylko na cieście. Bałam się, że wyjdzie mi zakalec ponieważ użyłam mrożonych truskawek - zaraz rozpocznie się sezon na świeże, więc musiałam pozbyć się zapasów z zamrażarki. Nic z tego, ciasto udźwignęło ciężar owoców, pięknie wyrosło i nawet mrożone owoce mu nie straszne. To jedno z tych ciast, które można piec na okrągło zmieniając tylko owoce, które aktualnie mamy w sezonie. Polecam serdecznie.





Składniki:

  • 2 jajka 
  • 200 ml jogurtu greckiego lub śmietany 12%
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • skórka otarta z cytryny (dałam cukier ze skórką cytrynową)
  • 300 g mąki
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • szklanka truskawek (miałam mrożone)
Kruszonka:
  • 80 g roztopionego masła
  • 80 g cukru
  • 2/3 szklanki mąki
Dodatkowo:
  • cukier puder

Przygotowanie:

Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić. Składniki kruszonki umieścić w miseczce i wyrobić palcami lub widelcem.

Do jednej miski przesiać mąkę, proszek i sodę. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt, olej, cukier i skórkę cytryny. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać łyżką, widelcem lub rózgą.

Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25 cm x 30 cm), rozłożyć rabarbar i truskawki (mrożonych nie rozmrażałam), na wierzch wyłożyć kruszonkę.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1700C i piec około 45-50 minut, do suchego patyczka. Z mrożonymi truskawkami piekłam 55 min.

Ciasto wystudzić najpierw w blaszce, później wyłożyć na kratkę do pieczenia. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

11 komentarze :

  1. To jest jedno z tych ciast obok, którego nikt nie przejdzie obojętnie! :D A szczególnie kiedy jest jeszcze ciepłe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciepłych na proszku lub sodzie nie jemy, po tym jak ktoś z naszej dalszej rodziny wylądował w szpitalu.

      Usuń
  2. wygląda na lekkie i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu! i tak jak piszesz - w zależności od owoców za każdym razem będzie smakować inaczej, ale zawsze pysznie:) Podobnie jak Twoje na śmietance.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przepis, ciasto cudowne. Z tymi na jogurcie różnie bywa, lubią być kapryśne i czasami zamienić się w zakalca. A tu nawet nie pilnowałam temperatury pokojowej, jedne składniki zimne, drugie ciepłe a i tak się udało. Do tego wytrzymało zamrożone truskawki. Ciasto bezbłędne!

      Usuń
    2. u nas była powtórka w sobotę, i znów było pyszne:) dałam nawet więcej kruszonki, bo ją uwielbiamy;)

      Usuń
    3. hahahah, no u mnie też była powtórka i też z większą ilością kruszonki!!!

      Usuń
  4. Dziękuję wszystkim po kolei za miłe słowa i przepis Julianny dalej posyłam w świat. Proste ciasto a jak zachwyca smakiem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena