niedziela, 29 maja 2016

Mielonka drobiowa w osłonce barierowej


Zazwyczaj mielonka, która dostępna jest w sklepach nie spotyka się z pochlebnymi opiniami. Ja również "sklepową" mielonkę omijam z daleka ze względu na jej wątpliwy dobrego pochodzenia skład mięsny. I jest mi niezmiernie przykro iż masowi producenci sprowadzili mielonkę do wędliny drugiej kategorii, ponieważ mielonka może być przepyszną wędliną o składzie wysokiej jakości. Korzystając z tego przepisu przygotowałam mielonkę drobiową. Użyłam do tego ćwiartek z kurczaka, które wytrybowałam. Mięsko przeznaczyłam na mielonkę, a z pozostałych kości ugotowałam bulion warzywno-drobiowy, idealny jako baza do wszelakich zup. Praktycznie można wykorzystać dowolne mięso, łącząc tak jak w oryginalnym przepisie drób z wieprzowiną lub pozostać tylko przy drobiu. Do mojej mielonki użyłam osłonek barierowych termokurczliwych ale równie dobrze można przygotować taką mielonkę w szynkowarze. Polecam serdecznie!




Składniki:

  • 1 kg mięsa drobiowego (bez skór i kości - użyłam mięsa z wytrybowanych ćwiartek)
  • 18 g soli peklowej (zawsze 18 g/1 kg mięsa)
Dodatkowo:
  • 50 ml wody
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek przeciśnięty przez praskę
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • osłonka barierowa o śr. 10 cm - 0,5 mb

Przygotowanie:

Oczyszczone z kości i skór mięso pokroić na mniejsze kawałki, zasypać solą peklową, dobrze wymieszać, przełożyć do szczelnego pojemnika i schować do lodówki na 3 pełne doby (48 h też starczy).

Po tym czasie mięso zmielić w maszynce, u mnie sitko 5mm. Wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i dodać do mięsa, dobrze wyrobić - używam miksera z hakiem do wyrabiania drożdżowego. Mięso musi być "rozklejone" - kleić się do rąk. Następnie dodać suchą żelatynę i ponownie wyrobić.

Osłonkę barierową (w zależności od rodzaju, niektóre osłonki należy moczyć przed użyciem 15 min w zimnej wodzie, zazwyczaj jest opisane w instrukcji lub na etykiecie) zawiązać dobrze z jednej strony nicią wędliniarską, napełnić osłonkę masą mięsną i związać drugi koniec osłonki. Uformowaną mielonkę schować do lodówki na 8-12 h.

Mielonkę umieścić w garnku i zalać zimną wodą, ustawić na palniku. Gdy woda osiągnie temperaturę 75-800C (lekko będzie "pyrkać") zmniejszyć moc palnika i parzyć 100 min utrzymując podaną stałą temperaturę 75-800C. Po tym czasie mielonkę wyciągnąć z garnka i studzić w zimnej wodzie 10-15 min, następnie przełożyć do lodówki na minimum 12 h.

* z dobrych źródeł wiem, że parzymy zawsze 10 min na każdy 1 cm średnicy osłonki barierowej

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

6 komentarze :

  1. może zabrzmi banalnie - ale chętnie zjadłabym kawałek albo i dwa na kanapce;) Domowa mielonka to dopiero smak, nie ma co porównywać do sklepowej.
    A za mną chodzi szynkowar...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będziesz kupowała szynkowar zainwestuj taki owalny albo prostokątny. Ja mam wysoki okrągły i niezbyt często używam, teraz chcę sobie kupić właśnie prostokątny i płaski.

      Usuń
  2. Mielonkę to pamiętamy tylko z dzieciństwa kiedy mama ją kupowała aby pokroić do sałatki :P Takiej domowej nigdy nie jadłyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię Ewuniu, ale teraz jakoś w lecie rzadziej wyrobów mięsnych, bo więcej serów twarogowych domowych u mnie schodzi, no i oczywiście warzywa- dużo warzyw- pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój mąż jest dziwnym okazem i łatwiej byłoby policzyć co je, aniżeli czego nie je. Wędliny muszą być u mnie na stanie cały czas, bo tylko z wędlinami chleb je.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena