piątek, 27 maja 2016

Owsianka z karmelizowanym rabarbarem


Pyszna owsianka na pyszny początek dnia lub jego zwieńczenie. Najczęściej owsianki jem na kolację, ponieważ rano nie mam tyle czasu i chęci aby przed praca szykować sobie takie smakołyki. Zresztą karmelizowany rabarbar też "podkradłam" gdy robiłam te drożdżówki :) Jak to się mówi, chwyciłam dwie sroki za jeden ogon a owsianka wyszła przepyszna!



Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • cukier do smaku (można pominąć)
  • garść pokrojonego na kawałki rabarbaru (1/2 dużej łodygi)
  • 1 łyżka cukru
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

W garnuszku zagotować mleko (ewentualnie dosłodzić wg gustu), do gotującego się mleka wsypać płatki, zmniejszyć ogień i pogotować około 5 min. Po tym czasie palnik wyłączyć, płatki zostawić pod przykryciem na kolejne 5 minut aż się "rozkleją".

W międzyczasie w garnuszku umieścić masło i cukier, wstawić na palnik. Gdy masło i cukier się rozpuszczą zaczną nabierać karmelowego koloru - wtedy wrzucić pokrojony rabarbar. Chwilę podsmażyć karmelizując rabarbar aż zacznie puszczać sok, który odparowując pięknie skarmelizuje się z masłem i cukrem.

Do salaterki przełożyć owsiankę, wyłożyć na wierzch karmelizowany rabarbar i podawać.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

1 komentarze :

  1. Tak nam ochoty narobiłaś, że chyba pójdziemy na ogródek po rabarbar i będziemy go karmelizować :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena