środa, 4 maja 2016

Roladki schabowe z pieczarkami


Kotlety schabowe wcale nie muszą być nudne. Dla urozmaicenia czasami robię różne roladki, tym razem zrobiłam z farszem pieczarkowym znanym już z pasztecików. Pyszny jest również farsz pieczarkowy z serem, który z kolei użyłam w grzebieniach. Moje roladki były obficie nadziane pieczarkami, tak jak lubimy, więc z tej porcji farszu wyszły mi trzy spore rolady. Jednak spokojnie można przygotować sześć mniejszych roladek. Roladki najpierw obsmażam na złoto na patelni a później dopiekam w piekarniku. W ten sposób unikam przypalenia na patelni i mam pewność, że mięso nie jest surowe w środku. Zrezygnować można również z panierki - gotowe rolady należy wtedy obtoczyć w mące i smażyć, następnie poddusić. Jednak moja rodzinka najbardziej ze schabowych lubi .... panierkę, więc obowiązkowo musiała być.





Składniki:

  • kotlety schabowe (3 wielkie lub 6 małych)
  • mąka
  • jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia
Farsz grzybowy/pieczarkowy:
  • 500 g pieczarek (lub grzybów, mrożonych lub świeżych)
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • jajko
  • pieprz, sól
  • olej

Przygotowanie:

Przygotować farsz: grzyby oczyścić, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Mrożone wcześniej rozmrozić, jeśli używamy suszonych - wcześniej namoczyć i brać pod uwagę wagę grzybów już namoczonych. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 20 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wymieszać.

Kotlety schabowe rozbić dobrze tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym kotlecie rozsmarować porcję farszu, zwinąć w roladę. Każdą roladę obtaczać w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto z każdej strony. Następnie polecam roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego i dopiec w piekarniku w temperaturze 1800C około 15-20 min.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

4 komentarze :

  1. Ten farsz musi być szczególnie boski :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż może być lepszego niż pieczarki z przysmażoną cebulką. No może takie pieczarki wymieszane z serem hehehe

      Usuń
  2. bardzo lubię takie kotlety z niespodzianką w środku;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze to coś innego niż zwykły schabowy

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena