sobota, 21 maja 2016

Waniliowe placuszki ryżowe


Niekiedy zdarza się, że po obiedzie zostaje mi ugotowany ryż. Jestem wielką fanką kuchni resztkowej i nie lubię marnować jedzenia więc gdy na stronie Mirabelkowy Blog znalazłam przepis na racuszki ryżowe, bardzo przypadł mi do gustu. Tym bardziej, że to przepis na słodkie racuszki. Nawet mój mąż, który za ryżem nie przepada zjadł je z wielkim apetytem. Placuszki robiłam już wielokrotnie i już przyłapałam się na tym, że do obiadów specjalnie gotuję więcej ryżu aby coś pozostało :)







Składniki:

  • 200 g ugotowanego już ryżu (1 szklanka) * 
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego/greckiego lub śmietany kwaśnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego (np. domowy)
  • olej do smażenia
* gdy ryż gotujemy specjalnie do placuszków na świeżo jest to 1/2 szklanki ryżu ugotowanego tym sposobem

Do podania:
  • cukier puder
  • dowolne świeże owoce
  • konfitury, dżem, frużelina
  • bita śmietana

Przygotowanie:

Jajka wymieszać z jogurtem. Dodać mąkę, proszek, cukier waniliowy i na końcu ugotowany ryż. Wymieszać ciasto, będzie dość gęste. Na patelni rozgrzać olej - około 1 cm warstwę, na rozgrzany olej kłaść łyżką porcję ciasta, smażyć na średniej mocy palnika z dwóch stron aż do zezłocenia. Usmażone placuszki odsączać z tłuszczu na ręczniczkach papierowych. Podawać wg uznania z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

8 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. z czystym sercem polecam, smaczne :)

      Usuń
  2. Uwielbiamy ten naturalny słodki smak ryżu, więc te placuszki na pewno smakują genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne placuszki, na śniadanie w sam raz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację - niezawodne o każdej porze :)

      Usuń
  4. Idealny pomysł na wykorzystanie ryżu, szkoda, żeby się marnował :) Muszę koniecznie ich spróbować, zwłaszcza, że składniki takie, które zawsze się w domu znajdą.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena