wtorek, 28 czerwca 2016

Ricotta Hotcakes Niggeli Lawson


Lekkie jak puch, delikatnie placuszki. Najlepsze na ciepło podane z owocami lub owocowymi sosami. Posypane tylko cukrem pudrem też będą smaczne, lecz jak dla mnie mało wyraziste. W przepisie Nigelli oleju nie dodaje się do ciasta, ja tak jak do naleśników dodaję olej i już później smażę bez tłuszczu. Polecam :)



Składniki:

  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml mleka 2%
  • 2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju (oryginalnie z orzeszków ziemnych)
Do podania:
  • świeże owoce
  • sosy owocowe
  • syrop klonowy
  • miód

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Dokładnie zmieszać w misce ricottę, mleko, olej i żółtka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Ubić pianę z białek z odrobiną soli i dodać do reszty ciasta delikatnie mieszając.

Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju lub na patelni nieprzywierającej bez tłuszczu, łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć krótko z każdej strony, do otrzymania złotego koloru.

Podawać na ciepło ze świeżymi owocami lub sosami.

Smacznego!
Zainteresował Cię jakiś przepis? Świetnie! Przygotowałaś/eś w domu? Jeszcze lepiej :) Jeśli masz ochotę to podziel się z nami zdjęciem wykonanej potrawy. Zdjęcia można przesyłać w wiadomości prywatnej lub na ewak1986@mail.com :)

8 komentarze :

  1. Takie puszyste placuchy lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my też :) dziękuję za odwiedziny!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Marzenko, dzięki za odwiedziny. Nie wiem dlaczego, ale zawsze od Ciebie dodają się dwa takie same komentarze, jeden zawsze usuwam :)

      Usuń
  3. widać, że są leciuteńkie! mam akurat dżem jagodowy, brakuje do niego tylko takich placuszków;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lekkie jak puch! a jak porządnie ubite są białka to rosną jeszcze wyższe - ja tak zrobiłam na półłebka

      Usuń
  4. Ale świetnie wyglądają :) Takie puszyste i soczyste jednocześnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Obsługiwane przez usługę Blogger.

© 2015 kocham.. lubię.. gotuję.., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena